Eğitim Eğitimdir! Sex Education Dizisi Hakkında Çıkarımlarım (DİKKAT SPOİLER İÇERİR!)

Bir dizinin daha sezon sonuna geldiğim için hem mutlu hem de hüzünlüyüm. Çünkü istediğim gibi bitmedi 1.sezon. Neyse çıkarımlarıma başlayayım.

Dizi lisede geçiyor öncelikle. İlk bölümden adından da anlaşılacağı üzere seks sahnesinden giriş yapıyorlar ve hep böyle devam edecek gibi bir izlenime kapılıyorsunuz ama değil. Dizi genel anlamıyla seks eğitimi vermiyor bize, daha başka şeyler de öğretiyor. Bence bu açıdan, sıkılmamak açısından bu şekilde ilerlemesi çok güzel bir şey.


Başrollerden ilkiyle başlayalım. Otis. Kendisi bakir, çalışkan, bilgili ve daha önce sevgilisi olmamış bir erkek. Annesiyle sorun yaşayan, babası ile annesi boşandığı için çocukluktan gelen birtakım psikolojik problemleri olan birisi. Göz önünde olmayı sevmeyen, sıradan bir hayatı olan bir insan.


Otis'in annesi Jean. Kendisi seks terapisti. Evinde hastalarına psikolojik destek olan, işini gücünü sekse adamış bir kadın. Kocası tarafından aldatılmış, bunun acısını evine gelen hastalardan çıkaran birisi. Aynı zamanda Otis ile ilgilenmeyi ihmal etmemeye çalışan fakat üzerine çok fazla düşen, yazar olan bir anne.


Eric: Otis'in tek ve en yakın arkadaşı. Kendisi gay ve oldukça duygusal bir erkek. Otis'e nazaran daha dışa dönük ve sosyal bir karakter. Çevresindeki insanlar ne der diye düşünmeyen, rahat birisi. Ailesi dini eğitime önem veren ve babası gay olmasından dolayı toplumdan kendini koruması gerektiğine inanan bir adam.


Maeve: Çocukken yaşadığı trajik bir olay yüzünden okuldaki herkesin ona ''sik yalayıcı''lakabını kullanması nedeniyle herkes onu tanımaya çekinmiştir. Aslında Maeve akıllı, güzel, popülerlik kaygısı olmayan, bilgili, sürekli kitap okuyan ve erkeklerin (özellikle Otis'in ) ulaşamayacağı türden bir kız. Sert mizaçlı, babası ve annesi tarafından terk edilmiş, abisi de uyuşturucu satmaktan dolayı sürekli başka yerlerde olup ara sıra çıkıp gelen bireylerden oluşuyor.


Dizide bana göre ana karakterler bunlar. Diğer yan karakterlerin de diziye oldukça katkısı var ama onları tek tek değil, bütün olarak ele alacağım.

Otis ve Maeve okulda bir çiftin ilişkilerinin kötüye gitmesi sebebiyle, Otis'in onlara ilişkileri hakkında yorum yapmasıyla başlar. Çünkü Otis söyledikleri sayesinde çiftin cinsel hayatlarını iyileştirir. Maeve de fakir olduğu için Otis'den yardım ister. Beraber seks terapisi yapmayı teklif eder. Maeve okulda cinsellikten yana kötüye giden ilişkili çiftleri bulacak, Otis de onlara terapi uygular. Böylece her ikisi de bu durumdan yararlanır.

Lizzie adında bir karakter var kendisi her erkeğe seks yapma teklifinde bulunuyor.Lizzie bir sahnede bunu herkesin yaptığı bir şey olarak kabul ediyor. Seks yapmazsa hayatına devam edemeyeceğini, başarılı bir birey olamayacağını, ileride üniversiteye gittiğinde bakir bir kız olacağı için erkeklerin onu istemeyeceğini, mutlu olamayacağını düşünüyor ve seks yapmayı bunun için bu kadar çok istiyor. Otis de bu durumun saçma olduğunu, hala bakir insanların olabildiğini ve tamamen zamanla olabileceğini anlatıyor güzelce. Otis'e de teklif ediyor bu konuşmayı yapmadan önce.  Fakat deneseler de Otis'in annesini aldattığı sahne gözünün önüne geliyor ve maalesef başarılı olamıyor. Bu Otis'te travma yaratmış bir durum halinde. Aslında diziyi izledikten sonra fark ediyorsunuz ki anne ve oğul arasındaki ilişkileri ele alan da bir dizi olduğu için aklıma Freud geliyor. Burada Freudluk bir durum var mı diye sorarsanız. Evet var. Mesela. Otis'in annesini çarşafı yıkadığında ve kendisi ile ilgili yazı yazdığında öfkelenmesi ve o sırada annesine ben senin parçan değilim gibi bir cümle ile karşılık vermesi tam da Freudluktur. Niye peki? Freud anne karnındaki bebeğin, özellikle erkekse , annelerine daha düşkün olduklarını, annelerin de oğullarına düşkün olduklarını gözlemler. Bir erkek bebek annesini daha karnındayken dinlemeye ve ona ait olduğunu düşünmeye başlar. Burada da Jean kendisinin doğurduğu oğlunu, her şeyine sahipmişçesine sorgulaması, müdahele etmesi ve onun özel bir hayatının olmamasını düşündürtmesine sebep olur.


Aimee adındaki karakter ise okulun popüler kızlarıyla takılan bir kız. Onları sevmiyor ama onlarla arkadaşlık ediyor. Aimee'nin hayatına karışıyorlar ve kendisine sormadan sürekli kızın evinde parti veriyorlar. Bu durumlar Aimee'yi sinirlendirse de ağzını açıp tek kelime söyleyemiyor. Çünkü o zaman arkadaşlıkları bitecek ve Aimee'nin popülerliği  azalacak ve ya korktuğu başka şeyler ortaya çıkacak.


Maeve'in seks partneri olan Jackson adında sevgilisi vardır. Aslında sonrasında olurlar. Yanlışlıkla hamile kalan Maeve kürtaj olur ve bu durumu sadece Otis'e söyler ve ondan yardım ister. Otis Maeve'e karşı bir aşk beslediği için tabiki ona yardım eder. Derken Jackson Otis'den Maeve'i kendisine ayarlaması için para teklifinde bulunur. Otis kabul etmez ama istemeden Otis Jackson'a yardım etmeye başlar. Aşık olduğu için Maeve'nin hoşuna gitmeyecek şeyleri söylese de sevgili olurlar ve bu durum Otis'in hoşuna gitmez. Ama zamanla alışmak zorunda kalır. Otis kendisine yeni partnerler arar ve karşısına Ola çıkar. Ola eve gelen tamircinin kızıdır. Ama Otis onu Maeve kadar sevmez fakat tatlı bulur.  Okul danslarını sevmese de onunla gitmeye karar verir fakat tartışırlar.



Maeve ve Jackson'a dönersek, Jackson Maeve'yi ailesiyle tanıştırır ve Maeve bunun fazla olduğunu, ailesine uyum sağlayamayacağını düşünür. Jackson'ının ailesi de ilişkisinin Jackson'un yüzme antremanlarını aksatmasına neden olduğunu düşünür. Jackson okulun en iyi öğrencilerindendir ve üst üste ilçe şampiyonu olmuştur. Maeve ile olduğu zamanlar derecelerinde düşme gören hocası Jackson'ı uyarır, ailesi de tepki verince bir süre ayrı kalırlar. Burada benim gözüme çarpan bir durum var. Jackson başarılı bir öğrenci olduğu için hem okul hem ailesi bu durumdan faydalanıyor. Okul maddi açıdan , ailesi de başarılı olduğu için manevi açıdan. Jackson'a ne istediklerini sormuyor, onun fikirlerini önemsemiyorlar. İçki içmemesini, antremanlara geç kalmamasını, her gün saat 5:00'te kalkmasını istiyorlar. Jackson kendi hayatını istediği gibi yaşayamıyor.


Eric ise gay olduğu için kendisine uygun birini arıyor sürekli. Ve aşkını son sezonda buluyor tabi 2. sezonda devam eder mi bilemiyorum. Doğum gününün olduğu bir gün kasabadan uzakta bir etkinliğe gitmek isteyen Eric, Otis'in gelmesini bekler fakat Otis Maeve'nin okuldaki biriyle para anlaşması yapmasından dolayı kendisini Nancy Drew olarak bulur. Eric etkinliğe gider fakat yolda erkeklerin saldırısına uğrar, çantası ve telefonu çalınır, eve yürüyerek döner. Sonrasında Otis'in annesinden rica eder onu alması için. Otis eve geldiğinde Eric'i görür ve tartışırlar. Buradaki durum çok sevdiğiniz ve önem verdiğiniz arkadaşınızın size ihtiyacı var ve siz başka bir insan (bu aşık olduğunuz kadın da olsa) onu yarı yolda bırakıyorsunuz. Aslında Otis ne yapacağını bilemiyor. Çünkü Eric dışında bir sosyal hayatı vardır ve ikisinin dengesini kurmakta zorlanıyor. Eric içinse şunu söyleyebilirim. Yaşadığınız yer Türkiye dışı da olsa, cinsel tercihiniz insanlarınkinden farklıysa dışlanıyorsunuz. Her yerde mevcut değil ama mevcut olabilir algısını bizlere vermek istemiş dizi. Okulda Adam adında bir öğrenci var ve Eric'e karşı hep şiddetli, öfkeli ve sürekli onunla uğraşıyor. Adam'ın babası okul müdürü ve Adam başarısız bir öğrenci. Babasından nefret ediyor ve sürekli okulda olay çıkarıyor. Nedeni babasının ona diğer öğrencilere gösterdiği ilginin çeyreğini bile göstermeyişi. Bir sahnede Adam'ın babası Jackson'a başarısından dolayı sarılıyor ve o an Adam üzülüyor. Aynı sahne Eric'in dansa babasıyla geldiğinde de yaşanıyor. Adam Eric ve babasını sarılırken görüyor ve gözleri doluyor. Aslında Adam'ı diğer insanlara olan kötü niyeti (özellikle Eric) babasından dolayı kaynaklanıyor.

Bu durumun tam tersini de Otis ve annesinde görebiliriz. Otis'in annesi sürekli o yokken odasına giriyor, eşyalarını kurcalıyor ve sürekli hayatıyla ilgili özel sorular soruyor. Bir sahnesinde Otis boşalıyor ve annesine odasına girmemesini çünkü odasının dağınık olduğunu söylüyor. Ama Jean bu söylem karşısında merakına ve anne iç güdüsüne yenik düşüp odasına giriyor ve çarşafını görüp şaşırıyor. Çarşafını yıkıyor. Yazar olduğu için oğluyla ilgili yazı yazmaya başlıyor. Bunu gören Otis yazıyı düzeltmesi gerektiğini, kendisi üzerinden yazamayacağını ve kızgın olduğunu söylüyor. Bu durumu son bölümde barışıp hallediyorlar.


Maeve ise Jackson'ı sevmediğini, aslında kalbine Otis'e kaptırdığını anlıyor. Verdiği kazağı hala yatağında saklayan Maeve Jackson'a olanları anlatıyor ve ayrılıyorlar. Maeve'i dansa götürürken evinden aldığı bir sahne var. Maeve ilk defa elbise giyiyor ve Jackson ona bakmadan abisinin gösterdiği içkilere dalıyor. Otis'ten adlığı yardımlarla Maeve'i daha yakından tanıyor.


Çok fazla spoiler vermemeye çalışsam da olayları spoilersız anlatamazdım. O yüzden diziyi izledikten sonra bunu okursanız sevinirim. 2. sezonda görüşmek üzere...

Yorumlar

Popüler Yayınlar