Geçmişten Kalan Bir İçecek: Boza

Boza'nın hikayesi Hacı Sadık Bey'in Arnavut'tan İstanbul'a gelmesi ile başlar. Yaşadığı yıllarda boza daha sıvı kıvamda ve ekşi bir lezzette satılırmış. Sadık Bey de bunu farklı bir şekilde yapıp satmayı dener ve bozayı daha koyu kıvama getirir. Rengini de daha açık sarı yapar. Bozaları evinin altında yapar ve sırtına aldığı güğümde insanlara tanıtmaya başlar. Herkes tarafından ilgi ile karşılanır Sadık Bey ve bu ilgi doğrultusunda o zamanın ünlü aristokrat ailelerinin yaşadığı Vefa'da ticari bir dükkan açar. O zamandan bu yana Sadık Bey oğlunu da yanına alarak, içeceği hep kendi üretir ve günümüze kadar ulaştırır.



Ben de bu nefis içecekten içme fırsatını yakaladım. Bir sınav günü Vefa Lisesi'nin yakınındaki bir Vefa Bozacı'sına girdim. Boza'nın üzerine sıcacık leblebi döküyorsunuz ve o şekilde yiyorsunuz. Herkese hitap etmese de benim için gayet güzel bir içecekti.
Sizin de yolunuz Fatih'e düşerse Vefa Bozacısı'na uğramadan geri dönmeyin. :)



Yorumlar

Popüler Yayınlar