Dorian Grey’in Narsist Portresi

Ona ‘’Bay Prens’’ Deyiniz! Dorian Grey’in Narsist Portresi

Dorian Grey’in Portresi Oscar Wilde’in en ünlü romanlarından birisidir. Ben de romanını değil fakat çizgi romanını okudum. Yazılacak çok fazla şey bulduğum bir eser oldu. Öncelikle kitapta zengin fakir konuları hemen hemen her sayfada işlenmiş. Daha doğrusu tüm eserde bundan bolca bahsedilmiş.
Dorian Grey asil, nazik ve kibar bir beyefendidir.  Zengin ve soylu bir kraliyet ailesinden gelmektedir. Sanatı, burjuvayı ve parayı yaşam felsefesi haline getirmektedir. Hayatındaki amacı evlenmek ve soyunu devam ettirmek olan Dorian Grey, Watson ile tanışınca değişmeye başlar. Portresini çizen Harry onun bu durumunu değiştirmek isterken kötü bir sonlar karşı karşıya gelir. Dorian, Watson’un söylediklerini  başta kabul etmekte tereddüt etse de, sanki dinlemiyor görünüp aslında dinliyordur. Watson Dorian’a  sürekli olarak hayatta yapılan kötü şeylerin aslında kötü olmadığını, arzunun ve zevkin önemli olduğunu, vicdanın hiç de önemli olmadığını anlatmaktadır. Dorian bir Faust misali şeytanını dinleyip evlenmek istediği kadının ölmesine neden olur. Bir intihar süsü verdirerek bu işin üstesinden gelir. Hayatına farklı kadınlar girer ve çoğunu öldürür. Portreyi yapan Harry’e artık görmekten pek de hoşlanmadığı portresini gördüğü için öldürür. Dorian’in portresi kendisi gibi, hayatı gibi çirkin ve yaşlı bir adama dönüşmektedir.
Dorian artık şeytana uymuş, onun oyunlarına alet olmuş, bencilliğine ve kendini beğenmişliğine yenik düşmüştür. Dorian aslında günümüz dünyasında kendilerini fazlaca seven, egoist olan insanları temsil ediyor. Bunun daha da ötesi Narsisizm oluyor. Teknoloji olsun olmasın, insanlar kendilerini her daim göstermeyi, belli şeylerde kendilerini üstün görmeyi oldukça severler. Dorian da tam olarak böyledir. Kendisinin zengin ve varlıklı olduğunu bildiği ve aslında buna güvendiği için her şeyi yapabileceğini düşünür ve ona göre hareket eder. Yapılan eleştirilere ve dedikodulara gelemez. İnsanların sürekli onu övmesini ister. Sürekli portresine bakar, ondan hoşlanmaz ve sonunda kendisini öldürür.






Dorian Grey’i şu anki dünya gibi düşünüyorum. Güzel olan her şeyi kendi arzularımız ve şevklerimiz uğruna dumura uğratıyoruz. Sonunda ise koca bir hiçlik ile buluşuyoruz.
Size bu günlerde tek söylemek istediğimiz kendinize iyi bakın ..

Yorumlar

Popüler Yayınlar