Bir Kuru Üzüm Alabilmek İçin... (The Breadwinner)

 2001 yılının Afganistan'ında, kadınlar evlerinden dışarı çıkamıyorlar, tüm işleri yapan erkekler. Tabi sadece dışarıdaki işleri. Kadınlar yine evde iş yapmaya devam ediyor. Devletin aldığı kararla hiç bir kadın başını örtmeden dışarı çıkamıyor. Daha doğrusu örtse dahi yanında kocası olmadan çıkamıyor. İşte böyle bir yönetim şekliyle yaşatılan toplumda bizi bir ailenin yaşadıklarına tanıklık ediyor bu animasyon. 





Animasyonun adı The Breadwinner. Türkçe'ye Pervane diye çevrilmiş. İrlanda, Kanada, Lüksemburg ve ABD yapımı olan bu animasyon 2017 yılına ait. Gayet sade ve anlaşılır bir dille karşımıza çıkıyor. Filmde Türkçe kelimeleri de duyabilmek mümkün. 



3 çocuklu bir ailenin kızı olan Pervane babası ile çalışmaya gider. Ellerinde olan kıyafet, takıları satarlar. Pervane okuma yazma bildiği için köyde okuma yazma bilmeyenlere para karşılığında yardım eder. Kimisi mektubunu getirir, okutur, kimisi de mektup yazdırır. Derken babasının çocuklarına yasaklanan kitapları okuttuğuna dair suçta bulunurlar. Babası böyle bir şey yapmasa da suçsuz yere hapse girer ve Pervane tek kalır. Çalışmak zorundadır ama kadın olduğu için ona pazarda yiyecek bile satmazlar. O da güzelim saçlarını kesip, erkek kılığına girer. Ölen erkek kardeşinin kıyafetleri giyer ve aynı ona benzer. Pazarda, başka yerlerde çalışır. Aynı durumda olan bir kız arkadaşıyla bin bir türlü macera yaşarlar. Tek amaçları bu şeyin bitmesi ve yeniden huzurlu olmaktır. Pervane babasını aramaktan hiç vazgeçmez ama maalesef ona ulaşamaz. 



En çok sevdiğim sahnelerden biri de Pervane ve Dilaver'in bir gün denizi görecek olma umudu ile yaşaması. 



Filmde kadın olmanın zorluklarından çok, bu baskı ile yaşamanın zorluğundan bahsediliyor. Filmdeki her şey tabi ki gerçek değil. Sonuçta başka ülkelerin gözünden görülen şeyleri izliyoruz. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar