Bir Kadının Yapamayacağı Şey Yoktur! Aksini İddia Eden Bu Filmi İzlesin! ( De Dirigent)

 De Dirigent Türkçe çevirisiyle Bir Kadın Zaferi filmi 2018 Hollanda, Belçika yapımı. Antonia Brico adında bir kadının gerçek hikayesini anlatıyor. Antonia Brico ilk kadın orkestra şefi bu arada. En önemli detay bu.



Filmin Konusu

Antonia Brico adındaki kadın Amerika'daki bir konser merkezinde yer gösterici olarak çalışıyor. Çok severek takip ettiği şefin konserini getirdiği sandalyeyle oturma alanının tam ortasında koyar. Herkes ona baksa da o sevdiği şefin orkestrasını dinlemeden gitmez. Fakat bu yüzden işinden kovulur. İş arar ama kadın olduğu için bulabildiği tek iş piyanistliktir. Çocukluğundan beri piyano çalan Antonia kendini işi sayesinde ilerletir. Aynı zamanda bir şeften de ders alır fakat adam ona sarkıntılık yaptığı için okuduğu konservatuardan da olur. Antonia başına açılan dertlere rağmen orkestra şefi olma hayali ile durmadan çalışır. Frank ile tanışır, kısa bir dönem sevgili olarak kalırlar. Frank Antonia'dan bilmeden ve düşünmeden evlenmesini fakat orkestra şefi olmaya adım atmışken istediği için hatalı davranır. Sevdiği şefin başka bir şefe gönderdiği tavsiye mektubuyla , çok çalışır ve ilk kadın orkestra şefi olur. 


Filmde dikkatimi çeken şeylerden bir diğeri de sekreterlik için sınava giren Antonia'nın hızlı ve hatasız yazmasına rağmen, hatalı ve yavaş yazan bir kadını işe almaları oldu. Tek bir açıklaması var diye düşündüm, seçilen kadın kıyafetine ve makyajına göre seçildi ama Antonia sade ve farklı giyindiği için seçilemedi. Tuhaf.

Başlığımı bir kadının yapamayacağı şey yoktur diye yazdım. Çünkü filmi izlerseniz, kadınların hiç bir şey yapamayacağını söylüyorlar. Aslında kadından erketen ziyade insan isterse her şeyi yapar. Kimseyi hafife almayın, insanın içinde arzu, istek ve cesaret olsun her şey mümkün.

Filmin sonunda Gramafon dergisinin 2007'deki son 10 yılın en iyi orkestra şefi listesinde hiç bir kadın yer almamış. 

Aynı liste 2018'te de yer almış fakat yine kadın yer almamış. İşte bu da oldukça ilginç. Bazı şeyler maalesef hiç değişmiyor. 


Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar