Çocuk Yaşta Evlilik

 Çin dışında gelişen ülkelerde her 3 kadından biri 18 yaşından önce evlendiriliyordu, şimdi 20-24 yaşında evlendiriyor.  Her gün 18 yaşın altındaki yaklaşık 39.000 kız çocuk gelin oluyor. Bu yaklaşık her iki dakikada bir gerçekleşiyor. 



Sadece çocuk gelinler değil, damatlar da var.

Nepal gibi bazı ülkelerde erkekler 5 yaşında bile evlendiriliyor. Evlenmeye ikna ediliyor ve okula gitme hakları ellerinden alınıyor. 

Bazen çocuklar para için evlendiriliyor.



Bir kız büyüdüğünde, gelinin ailesi damadın ailesinden onun eğitimi ve desteği için çeyiz parası istiyor. Aileler kızlarını düşük çeyiz paraları ile evlendirir ve onlara destek olmazlar. 

Çocuk yaşta evlilik sadece gelişmiş ülkelerde problem değil.



Dünyadaki her büyük din ve her dinde bunları görmek mümkün. Amerika'da evliliğin yaşı minimum 18 olmuştur. Ama Mississippi kızlar için 15, erkekler için 17 yaşında ailelerin onayı olmadan evlendirilmesine karşı değiller. Massachusetts'de kızlar 12 yaşında, erkekler 14 yaşında evlenebiliyor. 

Çocuk evliliklerinde kültürel norm değişiklikleri mümkündür. 

Kızların değer algılarının değişmesine ve herkes için fırsatların artmasına yönelik çözümler bulmaya odaklanılmıştır. 

Etiyopya'da özel bir proje en az 180 çocuğun evlenmesini durdurmuş ve karşı uygulamaları tersine çevirmeyi başarmışlardır.



Yoksulluk: Çocuk gelinler ailelerinden eğitimsel ve ekonomik fırsatlar alamıyorlar. Onların fakirlik çekmesi bu yüzden olasıdır.

Eğitim: Onların kişisel gelişimleri yetişkinliğe hazırlıkları ve ailelerin ya da toplumun oluşabilecek yeteneklerinden yoksun kalabiliyorlar.

Sağlık: Ölüm ve yaralanma riski çoktur. 15 yaşından önce 5 kez çocuk doğurmaları, 20 yaşındaki kızların çocuk doğurmasından daha riskli ve ölümcüldür. 

HIV/Aıds: Çocuk gelinler bilgi ya da güçten yoksunlar. Güvenli seksten nedir bilmezler ve Aıds riskleri oldukça fazladır.

Şiddet: Çocuk gelinler sekse zorlanarak aynı zamanda şiddet de görebiliyor. 

Türkiye'de

2002-2014 yılları arasında 504.957 çocuk evlendirilmiştir. 2012 yılında 20.000 aile 16 yaşından küçük çocuklarını evlendirilmek için izin talebinde bulunmuştur.  

Bu durum günümüzde de maalesef ki devam etmektedir. Halen daha dizilerimize, filmlerimize konu olmaya devam ediyor. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar