Bazı Şeylerin Sana Dokunması İzin Ver!

 Red Turtle animasyonunu izledim az önce. 2016 yapımı animasyonun yönetmeni Michael Dudok de Wit'dir. 



Animasyonda tek bir diyalog bile yok. Adada mahsur kalan bir adam var. Sürekli olarak adadan kurtulmaya çalışıyor. Sal yapıyor ve bir şey onu engelliyor, salı kırılıyor. 3. ve son kez yaptığı salı da engelleyen bir şey var. O da kırmızı bir kaplumbağa. Gitmesini istemeyen bir kaplumbağa. Ama gitmekte ısrar eden adam kaplumbağayı ters çeviriyor ve öldürdüğü düşünüyor. Ama vicdanı ele vermiyor. Üzerini kapatıyor. Yağmur yağıyor ve birden hayatını değiştirecek bir şey oluyor. Kaplumbağa yaşıyor ama kadın formunda. Adamı tüm ada hayatı boyunca eşlik ediyor. Normal hayatta yaşayabilecekleri her şeyi yaşıyorlar. 



Kaplumbağayı geri getiren şey bir yağmur oluyor. Yağmur topraktaki bitkilere can verir. Burada kaplumbağayı hayata döndüren bir su damlası oluyor. 

Kırmızı renk kanın rengidir ve hem kaplumbağanın rengi hem de kadının saçları kırmızıdır. Yeniden doğuş, hayatı simgelemektedir. Aynı zamanda kırmızı rengi aşkı, sevgiyi, tutkuyu simgeler. Birbirlerine aşık olurlar, birlikte olurlar ve tutkuları onlara çocuk sahibi olmalarını sağlar. 



Kaplumbağalar maalesef ki nesli tükenmekte olan hayvanlar. Bu filmde özellikle kaplumbağayı kullanmalarının sebebi el ve ayak olarak insan formuna yakın olmaları olabilir. Aynı zamanda bilgelik ve uzun yaşamı simgeler. Eğer kaplumbağa adama yardım etmeseydi adam belki de bu kadar uzun yaşamadan ölecekti. 

Ayrıca Afrika mitolojisinde insandan önce kaplumbağanın yaratıldığına dair bir inanış vardır. 

Taocolukta ise evreni temsil eder. Kutsal gücü vardır. 

Çocuğun yaşa geldiğinde evinde uzaklaştığı sırada kaplumbağalar ona yardım ediyor. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar