İrlanda'nın Uykusunda Yürüyen Kurtları (Wolfwalkers)

 Wolfwalkers animasyonunu izledikten sonra bir araştırma yaptım. İrlanda'daki kurtlar hakkında sadece wikipedia'da bir bilgi vardı. Öncelikle size ondan bahsedeyim.



Filmde görülen gri kurtların bir zamanlar İrlanda'da yaşadığını fakat soyları tükendiği söyleniyor. Bu vahşi kurtun en son İngiltere'de görüldüğünü, 1786 yılında da öldürüldüğüne inanıyorlar. 

İrlanda'daki kurtların belli bir zaman sonra başka bir hayvan formuna dönüştüğüne dair bir inanış var. Hatta bir hikayede her yılda bir kurtlar insan olarak evrim geçirdiğini söylüyor. 

Geçmişteki ölen insanlara bakılırsa birçoğunun kurtlar tarafından olduğu iddia edilmiştir. 


                                                               İrlanda'nın son kurdu 


Filmde de kurtlar o zaman olduğu tehlikeli bir hayvan olarak gösterilmiştir. Annesi ölen Mebh, İngiltere'de İrlanda'ya babasının işi dolayısıyla gelmiş ve orada yaşamaya başlamışlardır. Sürekli olarak İngiltere'yi özleyen Mebh, babasının ona öğrettiği okçuluğu yaşatmak için babasından gizli olarak ormana kaçar. Orada hem korkusuz hem de biraz da olsa çekingen olan Mebh, çok sevdiği kuşunu yaralar. Ama bunu yanlışlıkla yapar. Üzülüp tekrar ormana dönen Mebh, bir kurtla tanışır, ondan korkar ama aslında o arkadaşı olabilecek bir insandır. İsmi Robyn'dir. O bir wolfwalkers'dır. Bu terimin gerçek anlamı yok, zaten gerçek de değil. Wolfwalkers'lar insan ama kurt formunda olan canlılardır. Sadece uyudukları zaman kurt olan bu insanlar birçok iyileştirici ve şifa verici özelliklere sahiptir. Mehb'in kuşunu da onlar iyileştiriyorlar. 



Annesi yıllardır uyuyan Robyn, Mebh'ten yardım ister. Mebh de babasına durumu anlatır ama babası bir avcıdır. Kurt avcısı. Ona inanmaz ve Mebh'in çamaşırhaneye gidip çalışması, sonra da eve gitmesini ister. Herhangi bir tehlikeye atılmasını istemez. Ama filmin sonunda babasını bir sürpriz bekler.

Filmde insanların ne kadar zulüm olduklarını bir kez daha görüyoruz. Ormanları koruyup, kollayan kurtları tehlikeli olarak görüp, onları öldürmeyi istiyorlar. İnsanlar hayvanlarla dost olabilirler, onlara sevgiye bağlanabilirler. 


Yorumlar

Popüler Yayınlar