Genç İnsanların Geçmişte Yaptığı Hatalardan Pişman Olduğu 5 Durum

 Hepimiz geçmişte, bugün hatalar yaptık, yapıyoruz. Gelecekte de yapmaya devam edeceğiz. Ama bazı hatalar vardır ki, onlardan kesinlikle ders çıkartmalıyız. Tekrar hale geldiğinde akıl almaz durumlar ile karşılaşabiliriz. 



1.Herkesi Memnun Etmeye Çalışmak

Bu durum bazı insanların karakterine bile işlemiş durumda. Sınıf arkadaşı, patronu, yakın arkadaşı, ailesinden birilerini ve yakın çevresindekileri sürekli olarak memnun etmeye çalışır. Bu durum insanlara hayır dememeyi öğretir. Her şeye evet diyerek aslında kendinden ne kadar ödün verdiğini düşünmelidir. İstemediği bir şeyi yapmaya zorlanır. Halbuki hayır demek de, evet demek de kişiye bağlıdır. Kişi önce kendisini memnun etmelidir ki, başkaları için değil, kendi için yaşadığını unutmasın.



2.Para Biriktirmemek

Yapılan araştırmalara göre her 1003 insandan %69'u, 18 yaşına kadar para biriktirmiyor. Bu ebeveynlerin çocuklarına öğretmesi, aşılaması gereken bir durumdur. Onlara para biriktirmenin ve bu birikimi sayesinde istedikleri bir şeye ulaşmasının ne kadar güzel olduğunu öğretmesi gerekir. Çocuklar çoğu zaman sabırsız olsalar da, bu durum onlarda bir alışkanlık haline gelirse ileride de bunu gerçekleştirebilirler. Böylece küçük yaştan itibaren paralarını korumalarını, onunla en iyi neler yapabileceklerini öğrenmiş olurlar.





3. Başkalarını Etkilemek İçin Parayı Kullanmak

Günümüzde de çokça örneğini gördüğüm bir durum. İnsanlar para ve zenginlik ile gösteriş yapmaya bayılıyorlar. Arkadaşlarını, yakın çevresini para ile etkileyip, çok mutluyuz havası verebiliyorlar. Çoğu zaman bunun arkadaşlık değil de çıkar ilişkisi olduğunu fark ediyorlar. Para boş şeylere harcandığı zaman zenginlik oluyor algısı maalesef böyle böyle ilerliyor. 



4.Çok Kolay Vazgeçmek

İnsanlar hayallerinden, arzularından ve amaçlarından ilk seferde vazgeçebiliyor. İlk denemede eğer başarısız olmuşsak, ikinciyi denemeye korkuyoruz. Size bir örnek vereceğim; Üniversitede oda arkadaşlarımdan birisi 54 yaşında bir kadındı. Kendisi emekli olmuş, okumayı çok istediği Arkeoloji bölümü için Konya'ya gelmişti. Kendisini kınayan, ayıplayan, alay eden çok insan olmasına rağmen, o bunlara aldırmadan okulunu yüksek bir derece ile bitirdi. Hala takdir ederim kendisini ve bana ilham verdiği için de teşekkür ederim. Aslında çok kolay vazgeçmemizin sebeplerinden biri de çevredeki insanların ne düşündüğünü önemsememiz. Eğer bunu kırarsak yapamayacağımız bir şey yok.




5.Öğrenmemek ve Kendimizi Geliştirmemek

Dünya kocaman ve biz onun için o kadar küçüğüz ki. Ama onu keşfetmemiz ve öğrenmemiz için bir aklımız var. Bu aklı yeni bir şeyler öğrenmeye kullansak ne kadar güzel olur. Her gün yeni şeyler öğreniyoruz. Hiç tahmin etmediğimiz duygularda buluyoruz kendimizi. Bu durum bizi geriye değil, ileriye taşıyor. Kafamıza bir telefona sokup, tüm zamanımızı orada geçirirsek nasıl mutlu olmayı bekleyeceğiz ki. Her şeyi yapmaya müsait bir yapıdayız, yeter ki isteyelim. 





Yorumlar

Popüler Yayınlar