Öz Saygı Nedir? Nasıl Kazanılır?

 Öz saygı denilince insanlar hep bencillik kelimesi ile karıştırırlar. Halbuki birbirinden oldukça farklıdır. Bir insan doğar, büyür ve gelişir. Doğal olarak kendi başına ayakta durmanız için kendinize ait özelliklerinizin olması gerekir. Bu öncelikle kendini kabullenmek ile başlar. Ama eğer size ve çevrenize zarar verdiğinizi düşünürseniz bunu değiştirmek de gayet normal bir davranış olarak kabul görür.



Bu aralar insanların öz saygı kavramını çok yanlış anladığına şahit oldum. Artık bencillikten de öte, onların bir duruşu olmuş bu durum. Kendilerine oldukça fazla değer verip, başkalarını aşağılayan birçok insanla karşılaştım. Son zamanlarda nedense çok daha fazla karşıma çıkar oldular. Böyle bir şeyi anlamak için öncelikler insanların ne konuştuğuna dikkat ettim. Aileleri fakir ya da onlara göre ayıp bir durumda olan insanlar bunun tam tersini göstermeye başladı. Kapalı fikirliyse açık, fakirse zengin göstermeye başladı. Gitmediği ya da gitmeyeceği yerlere gidiyormuş gibi gösterdi. Kısaca kendine ait olmayan bir şeyi varmış gibi gösterdi. Buna kısaca aşağılık kompleksi deniyor. Bu kendinden aşağıda gördüğü insanlar gibi olmak istemediğini, hep yüksekte görüp alay etmek istediği anlamına geliyor. Daha doğrusu tanıştığım insanlar kelimeyi bu anlama taşıyor. Halbuki insan iyiyse fakir olmuş bunun önemi yok. 

Sosyal medyaya ya da yakın çevreme baktığımda insanlarda gördüğüm tek şey lüks yaşama hevesi ve merakı. Herkes başkalarının hayatını önemser ve ister oldu. Onlar gibi lüks restoranlara gitmeyi, tatile gitmeyi ve sürekli yiyip içmeyi ister hale geldiler. Kimse elindekilerle başak bir şeyler yapayım diye düşünemez oldu. Sadece yapamadığımız ya da ulaşamayacağımızı düşündüğümüze hayatlara hasret olduk. Bunun ne kadar doğru ne kadar yanlış olduğunu bilemem ama bana çok da doğru gelmiyor. Biz elimizdekileri sadece yiyip içmeye, başkalarına hava atmaya ve gösteriş yapmaya harcıyoruz. Benim gördüğüm şey bu en azından. Peki yalandan yere, polyanacılık yaparak yaşamak bize neden ağır gelmiyor? Neden kendimize olan saygımızı yitiriyoruz? Aldığımız 10 tl'lik tişörtün fiyatını ve markasını söylerken bu kadar çekiniyoruz? Birilerine reklam yapacağız diye ölüp, bitiyoruz? Neden sadece kendimiz istediği için değil de, başkaları görsün diye yaşıyoruz?

İşte burada çok büyük bir öz saygı kaybı yaşıyoruz. Her an kendimize yalan söyleyip, bunun normal olduğunu düşünerek yaşıyoruz. Aslında gerçekleri biliyor da bilmiyormuşuz gibi yapıyoruz. 

Öz Saygıdan Yoksun Olduğunuza Dair 7 İşaret



1-Kendinden Şüphe Etmek

Yaptığınız ya da yapacağınız bir şeyden sürekli olarak şüphe duyuyorsanız öz saygınız yok demektir. Her konuda kendinizi eleştiriyorsanız da aynı şekilde öz saygınız yoktur. 

2.Sürekli Özür Dilemek

Yaptığından bir şeyden ya da karşındaki insanın düşüncesine katılmadığın zaman sürekli özür dilemek öz saygınız yitirmenize neden olur. 

3.Yamuk Duruş

Dik durmamak hem sağlık hem de psikolojik problemlere neden olur. Ayrıca kendinize güveniniz olmadığını da gösterir. 

4. Kötü Alışkanlıklar Edinmek

Cildinizle, saçınızla oynamak, tırnak yemek öz saygınız az olduğuna işarettir.

5.Başarılarınızı Küçümseme

Ne yaparsanız yapın bunun küçüğü, büyüğü yoktur. Kendi başınıza tiyatroya gitmek bile bir öz saygı ve güven işaretidir. O yüzden kendinizi bunlardan dolayı küçümsemeyin.

6.Kendi İmajınızı Negatif Yapmak

Sürekli olarak güzel olmadığınızı, kıyafetlerinizin hoş görünmediğini ya da vücudunuzun bir yerinin güzel olmadığını düşünmek sizi sürekli negatif yapar. Kendiniz sevemez ve saygı duyamazsınız.

7.Mükemmel Olmak İçin Çabalamak

Her anınızın, dış görünüşünüz ya da yaşadığınız şeylerin her zaman mükemmel olması mümkün değil. Hatta mükemmellik oldukça nadir bir durumdur. 


Öz Saygınızı Nasıl Kazanırsınız?

1. Başkalarının Düşündüklerini Umursamayı Bırakın

Güzellikten tutun da, diğer her şeyde başkalarının düşündüğü fikirlere göre yaşayan çok fazla insan tanıyorum. Kendi kişilikleri yoktur. Adeta onlar için yaşarlar. Bunu yapmayı bıraktığınız zaman zihniniz de fikirleriniz de özgür olacak. 

2.Kendi Hayatınız ve Mutluluğunuz İçin Yaşayın

Hayatınızda sorumluluk almak, ona göre yaşamak her zaman korkutucu değildir. Sorumluluk insanda bir şeyler başarabilme fikrini de oluşturur. Bu durum da mutlu olmanızı sağlar. Kendiniz için bir şeyler yapmak sizi hayata bağlar.

3.Yapmak İstediğiniz Şeylere Odaklanın

Amacınız size hem öz güven hem de öz saygı katar. Gitmek istediğiniz bir yere gitmek bile sizin daha çok odaklanmanızı sağlar. 



Yorumlar

Popüler Yayınlar