Psychedelic Nedir?

Eski Yunanca'da Psike (Ruh) ve Delos (Gözle Görünen) anlamlarına gelen kelimelerden oluşan Psychedelic'in hikayesi 1966-69 yılları arasında San Francisco'da gençlerin '' biz genciz, delikanlıyız, aktifiz, dinamik ve heyecanlıyız'' demeleri ile başlar.

O dönemde başlayan Vietnam Savaşı ile beraber gençlik birleşmiş, siyasetten müziğe, edebiyattan modaya çeşitli alanlara öncülük etmişler ve ''karşı kültür'' diye nitelendirdikleri felsefenin sahibi olmuşlardır.
İlk kez Humprehy Osmond tarafından kullanılan bu terimin asıl anlamı bilincin yükselişi ve kişisel gelişime derin bir katkı sağlayan deneyimsel, görsel algılamadaki değişimlerdir. Bu deneyimleri Lsd kullanarak tadan Osmond, görüş alanındaki her şeyin sarsıldığını söylemiştir. Bu görsel efektler yüksek dozlarda ve gözleri kapalı haldeyken daha yaygın bir hale gelmiştir.

Bu görsel efektler araştırmalara göre kişinin öteki tarafa geçişine bir adım olarak da anlamlandırılıyor. Kişi LSD bilincini kendisi yönetiyor. Görsel efektlerde görülen halüsinojenler farklı yorumlara sebebiyet vermektedir. Gerçeği bulmak ve ya ermek gibi anlamlar yükleyebiliriz.
Psychedelic müziğe de yansımıştır. Türklerden Erkin Koray, Moğollar, MFÖ, Barış Manço Psychedelic müzikten etkilenmişlerdir. Dünyadan The Beatles, Jimi Hendrix, Pink Floyd, The WHO gibi isimleri sayabiliriz. Bu müziğin adı saykodelik rock olarak da anılıyor.

Müziklerini daha fazla duyurmak isteyenler ise bir çok festival düzenliyor. 1992'de Avustralya'da başlayan Earthcore festivali, Viktorya'daki Rainbow Serpent Festivali ve Maitreya festivali gibi.
Psychedelic Seks denilen bir şey de var. Ama bu konu kendi içinde çok geniş olacağı için daha sonra anlatacağım.

Aslında oldukça geniş bir konu skalasına sahip bir terimdir Psychedelic. Fakat özet halinde anlatmak istersek bu şekilde anlatılabilir.

Resim Kaynakları: https://spinallyspiraling.tumblr.com/post/170872280262/the-beginning-of-wisdom-and-enlightenment-happens
https://www.deviantart.com/superphazed/art/Skeleton-Love-2-438300606
http://www.sci-fi-o-rama.com/wp-content/uploads/2013/04/Marike_Koger_1.jpg


Yorumlar

Popüler Yayınlar