Kim Buldu Bu Tatlı Şeyi?



Hemen hemen her yaştan insanın sevdiği bir şey olan çikolata nedir? Kim bulmuştur ve nasıl bu kadar gelişmiştir? Size bundan bahsedeceğim. Batu ile Asuman'da otururken, bana çikolatayı araştırmalısın diye öneride bulundu. Öncelikle araştırmamı yaptım ve yazmaya koyuldum.

  Çikolatanın kelime anlamına bakarsak Aztek diline göre ''harmanda dövülürken çıkarttığı sesten dolayı ''gürültü'' anlamında olan ''choco'' ve su anlamına gelen ''atle'' kelimeleriyle bir araya gelmiştir. Çok fazla bilinmese de çikolatanın tarihi İ.Ö. 1500'lü yıllara kadar olduğu iddia ediliyor. Bazı kaynaklar 4000 yıl kadar ve ya 2600 yıl kadar önce olduğunu da söylüyor.

Bu tarih net bilinmemekle beraber çikolata kakao çekirdeğinden yapılmıştır. Aztekler'de çikolata para kadar değerli bir şey olarak kullanılıyormuş. Hatta bazı kaynaklar Azteklerin ''Ek Chuak'' denilen siyah yüzlü, uzun burunlu bir heykel yapıp ona taptıklarını da iddia ediyor. Bu tanrı Kakao Tanrısı olarak anılıyormuş.
''Tanrı Ek Chuak'' (Kakao Tanrısı)

Bazı arkeloglar Honduras'ın Ulua Vadisi'nde araştırma yapmış ve ilk özgün çikolata meşrubatı olan ''xocoatl''ı bulmuşlardır. Mayalar ise kakao ağacının kutsal olduğunu düşünürlermiş. Kakao ağacının bilimsel ismi ''Theobroma Cacao'' dır ve ''Tanrıların Yiyeceği'' anlamına gelmektedir. Keşife gelen İspanyollardan birisi de ikram edilen su ile karışım yapılmış kakaodan yanında götürmüştür. Kaşifin adı ''Hernan Cortes'' idi. İçeceğe şeker katarak çikolata için önemli bir adım atmıştır. Yüzyıl gibi bir süredir saklanan çikolata İspanya 3.Philip'in kızı Prenses Anne ile Fransa kralı 13. Louis evlenir ve Fransa'ya götürür. Çikolata da Avrupa'da tanınır hatta kakao tarlaları kurulup üretime başlanır.
Resim Harmanlama, Öğütme, Kızartma, Karıştırma,Kalıba Dökme, Presleme, İşleme, Isıtma işlerimden geçerek çikolatanın nasıl yapıldığını gösteriyor. 

Yeşil, Sarı ve Kırmızı olmak üzere 3 çeşit kakao vardır. 

       Bu resimde de çikolatayı ilk bulanların Mezoamerikanlıların ataları olduğu iddia edilmiş. 


Derken Hollandalı kimyager Coenroad Johannes Von Houten kakao makinesi icat ediyor ve kavrulmuş kakaoyu tohumlarından ayırıp, geriye kalan çikolatayı bir toza dönüştürür. Bu tozu başka maddelerle karıştırır ve çikolata haline gelir.






Bu resimleri de ''Eden Project'' kaynaklı bir sayfadan buldum.


1876 yılında İsviçre'de Daniel Peter ilk defa sütlü çikolatayı keşfetmiştir ve bu keşif ünlü marka olan Nestle tarafından satın alınmıştır.
Ülkemize ise çikolata serüvenini getiren isim İtalyan maceraperest Gemelli Careri olmuştur. Kendisi Osmanlı topraklarına çikolatayı getiren ilk isim olmuştur. 1909 yılında Nestle'nin ilk satışının İstanbul Feriköy'de başlaması da Türkiye açısından önemli bir noktadır. Fabrika kurulması çikolatanın tanınmasına ve sevilmesine yarar sağladı. Daha da eskiye gidersek 1857 yılında Journal de Constantinepole gazetesinde yüz yılın temel ihtiyaçlarının karşılaştırıldığı bir liste yayımlanmıştır. 1804 yılında çikolata olan listede, çikolatanın fiyatı 5 okkadır ve oldukça pahalıdır.

Bu resimde de çiğ çikolatayı maymunların keşfettiğini, çikolatanın tarihsel gelişimini anlatıyor.
1600'lü ve 1700'lü yıllarda İngilizlerin kahve evlerinde servis ettiği ve kahvaltı yaptıkları yüzyılda, çikolata demliği ile çikolata servis edilirmiş. Kahve demliklerine benzer formda ama ağzının 90 derece olmasından dolayı kendine özgü, ayırt edilebilirdir. 


İzleyenler bilirler Woody Allen'ın bir filmi var Charlie'nin Çikolata Fabrikası diye. Çocukken ağzımız açık izlemiştik. O filmde de çocukları kandıran Charlie onları en sevdikleri ve asla hayır diyemeyecekleri bir yere götürür. Kendi çikolata fabrikasına. Çikolatayı sevmeyen gerçekten azılı sayıda insan olduğu için bana göre şu ana kadarki bulunmuş en iyi şeylerden birisidir. 

Johhny Deep'in Chocolat adlı filmi vardı izlemedim ama güzeldir diye düşünüyorum. Başka birçok film var ama en bilinen bunlar diye yazdım. 



 Ve komiktir ki aklıma bir anda Zakkum'un çikolata şarkısı geldi :) Bir ara ne söylerdim.

İstanbul'da Pelit Çikolata Müzesi var. Uğramanızı tavsiye ederim. :)



Resim Kaynakları:https://yandex.com.tr/gorsel/search?text=ek%20chuak&nomisspell=1&noreask=1
http://www.mabel.com.tr/tr/cikolatanin-tarihcesi
https://www.pinterest.ru/pin/143200463136150791/
https://blog.livapastacilik.com/cikolata-tarihi/
https://www.pinterest.ru/pin/58617232627282003/
https://www.pinterest.ru/pin/696721004824518596/
https://www.pinterest.ru/pin/309763280591975180/
https://gezilmesigerekenyerler.com/istanbul/pelit-cikolata-muzesi-nerede-giris-ucreti-ziyaret-saatleri.html
https://www.pinterest.ru/pin/440578776029966176/
https://www.pinterest.ru/pin/15903404903892994/
https://www.pinterest.ru/pin/313915036510978221/


Yorumlar

Popüler Yayınlar