Güç İçimizde Saklı! (Gizli Sayılar İnceleme)



Geçen gün Gizli Sayılar filmini izledim. Size onunla ilgili birkaç şey söyleyeceğim.

Kısaca konusundan bahsedersek; film Amerika'da Nasa'da geçiyor. Nasa'da çalışan 3 kadını mercek altına alıyor. Daha doğrusu bu film direk kadınları da değil siyahileri ele alıyor. Ama filmi izleyince aslında belirtiğim şeylere değil de tamamen başka bir şeymiş. Film gerçek hikayeden uyarlama ve 2016 yılının filmi. Imdb puanı da 7.8.


Film kadın başrol karakterlerinden Katherine'nin küçüklük hikayesi ile başlıyor. Katherine çok başarılı ve sayılarla arası oldukça iyi bir kız. Ailesinin de yardımı ve desteği ile yaşadığı yerden Amerika'ya taşınırlar. Burada daha iyi eğitim alır ve Nasa'da çalışmaya başlar. Onunla beraber hem dost hem de iş arkadaşı olan Mary ve Dorothy'nin de sayılarla arası oldukça iyidir.


Öncelikle film hakkında spoiler vermeden anlatmaya çalışacağım. Karakterlerimiz Amerika'nın o  siyah ve beyaz diye ayrıldığı dönemde yaşıyorlar. Her şeyleri ayrı. Nasa'da tuvaletler ve çalışma yerleri, mutfaklar hepsi ayrı. Bu durum insanlarda oldukça kötü bir etki yaratıyor haliyle. Herkes size vebalıymış gibi bakıyor. Kimse sizin orada ne amaçla oluşunuzla ilgilenmiyor. Sadece orada olmanız ve bir şeyler yapıyor olmanız yeter. Kısaca varlığınız yeter. Amerika'da ırkçılığın boy gösterdiği, siyahilerin köle olarak hizmet verdiği dönemdi. Doğu ve Batı olarak ayrılmıştı Amerika ve Nasa da. O dönem Uzay Yarışı vardı. Yarışı Rusya önde götürürken neden kendilerinin bu konuda bir şey yapmadıklarını düşünüp harekete geçtiler.

Nasa'da herkes deli gibi çalışıp, Rusları geçmek için ellerinden geleni yapıyorlardı. Derken Uzay Görev Daire Başkanı Harrison'un sayılarla arası iyi olan birisini o bölümü atamak ister. Katherine bunun için seçilmiş ilk ve tek siyahi kadındır. Yaptığı dahiyane şovlarla ve mantıklarla herkesi etkilemeyi başarır. Ve onları uzaya çıkaracak sayıları zekası ile çözer.

Mary ise mühendis olmak ister ve bunu hiç pes etmeyerek başarır. Beyazların okulundaki ilk siyahidir ve ilk kadındır.

Dorothy ise siyahi kadınları müdürü olmak için elinden gelen her şeyi yapar. Nasa'nın onlara olan inancı doğrulanınca o da müdür seçilir.

Takdir edilecek bir hikayeydi. Hem kadınsın hem o zamanın şartlarına göre farklı bir ırktansın hem de zor bir dönemde yaşıyorsun ve bunları başarıyorsun. Mükemmel.

Dikkatimi çeken bir yer oldu filmde. Katherine o kadar işinin arasında sürekli olarak siyahilerin olduğu tuvaleti kullanmak için bina değiştiriyordu. Dışarıda yağmur yağıyor ama o tuvalete gitmek için bina değiştirmek zorunda kalıyordu. Harrison sürekli bir yerlere kaybolan Katherine'yi sorguya çekiyor. Katherine de durumun azizliğini bağıra çağıra anlatıyordu. Bunun üzerine Harrison ''Yalnızca Siyahiler'' yazan çaydanlığın üzerindeki etiketi söker. Tuvaletteki yazıyı da kırar. Bu belki de Harrison'un uzun zamandır içinde tuttuğu ama toplum yüzünden toplum gibi yaşamayı benimsediğini ve artık canına tak ettiğini gösteren bir davranıştı. Hep yapmak istediği ama işte derler ya birisinin bana ayna tutmasını istedim diye, o misal hep Katherine gibi birisini bekliyordu. Cesur, azimli ve çocukları için bin bir türlü mücadeleye katlanan bir kadın.


Kadın hikayesinden çok insan olmak adı altında izleyebileceğiniz bir film. Tavsiye ederim.
İyi seyirler...

Resim Kaynakları: https://yandex.com.tr/gorsel/search?pos=15&from=tabbar&img_url=https%3A%2F%2Fwww.rewind.sk%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F11%2Fhiddenfigures_featurettehiddenstory.jpg&text=hidden%20figures&rpt=simage
https://yandex.com.tr/gorsel/search?pos=7&from=tabbar&img_url=https%3A%2F%2Fwww.hypeness.com.br%2Fwp-content%2Fuploads%2F2017%2F01%2F03-4.jpg&text=hidden%20figures&rpt=simage
https://yandex.com.tr/gorsel/search?pos=4&from=tabbar&img_url=https%3A%2F%2Fs.yimg.com%2Fuu%2Fapi%2Fres%2F1.2%2FU2oeXz8Ph6Zylu0XtIfDiw--~B%2FaD0yMDU0O3c9MzA3NTtzbT0xO2FwcGlkPXl0YWNoeW9u%2Fhttp%3A%2F%2Fmedia.zenfs.com%2Fen-us%2Fhomerun%2Fdeadline.com%2F402f9e527723dc51d8b392263cc6bbbc&text=hidden%20figures&rpt=simage
https://www.pinterest.ru/pin/57843176450884398/?nic=1
https://www.pinterest.ru/pin/143341200623358014/

Yorumlar

Popüler Yayınlar