Denizin Derinliklerine Gömülü Bir Hikaye: Horse Diving

 

1880'lerin ortasında oldukça popüler bir hareketmiş Horse-diving. Bir at havuz dolu suya atlarmış. Bu atlayış bazen 60 feet yükseklikten meydana gelirmiş, bazen de 75 feet.

Bu ilginç sporu icat eden kişi William ''Doc'' Carter'dır. Nebraska'da bir köprüyü geçmek isteyen Carter atı ile beraber Platte Nehri'ne atlamış ve atın denizin derinliklerine kadar dalabildiğini keşfetmiş. Bunu diğer atlar ile de denemiş. Atlantik City'nin popüler mekanı Steel Pier'de bunu gösteri haline getirmişler. Yani aslında spor da değilmiş.


Sonora adında bir genç kadın, Al ve Lorena adındaki kişiler de gösterilere ölene kadar devam etmişler.  Sonora horse-diving'e başladığı zaman 15 yaşındaymış. William Carter'ın eşiymiş. Belki de horse-diving'e başlamasının en büyük sebebi budur.

1931 yılında Sonora ve atı platformda dengelerini kaybetmişler. Sonora düşüşü gerçekleştirmiş fakat kör olmuş. Körlüğü devam eden Sonora horse-diving'e devam etmiş. Onun hayatını konu alan '' A Girl and Five Brave Horses'' filmi çekilmiş.Belgesel halinde olan filmin tek ve yeni versiyonu da Wild Hearts Can't Be Broken''dır.




Günümüzde Horse-diving sadece New York'un Lake George eyaletinde devam ettiği söylenmektedir.
Bence oldukça acımasız bir spor. Yani atlar ne kadar dalabilirlerse dalsınlar, ölme riskleri de daldıkları sürece artabilir. İnsanlar bunu eğlenceli bir aktivite olarak yapmış olabilirler fakat bana acımasızca geldi.

Yorumlar

Popüler Yayınlar