Ölmeyi İstemeyen Bir Adamın Hikayesi (Stranger Than Fiction) Spoiler İçerir!



Stranger Than Fiction filmi Türkçe'ye Lütfen Beni Öldürme olarak çevrilmiş. Film 2016 yapımı. IMDB puanı:7.6.


Film Harold Crick'in bir günü boyunca neler yaptığından bahsediyor. Sabah işe gitmek için uyandığı saati, diş fırçalama sayısını, elma yerken otobüs durağına gidişini filmin başında öğreniyoruz. Harold oldukça takıntılı bir iş adamı. Kendisi vergi memuru. İnsanların vergi yatırmadıkları evi, iş yeri vs. yere gidip vergi makbuzlarını incelemek ile yükümlü. Filmde heme hemen her sahnesinde Harol Crik'in yaptığı davranışları anlatan bir kadın sesi duymaktayız. Bu kadın Harold'ın ne düşündüğünü, neyi kaç defa yaptığını söylemektedir. Her sabah adımlarını sayar Harold. İşe vardığı vakit aynıdır. İş arkadaşları sayılar ile arası olan Harold'a her gün soru sorarlar. Harold'ın hayatı sıkıcı ve monotondur. Bir gün kendisi hakkında konuşan kadını fark eder. Delirdiğini düşünür. Ama söylediği şeyler doğru olduğu için bu fikirden vazgeçer. Psikologa gider. O da şizofreni tanısı koyar. Ama Harold şizofren olmadığını bilir. Bu daha farklı bir şeydi ona göre. Harold işi nedeniyle Ana adında bir kadının kafesine gider ve kadın ile iyi bir iletişim kuramaz. Fakat kadına aşık olur. Kadın yavaş yavaş adama ısınmaya başlar. Çünkü Harold kafasındaki ses yüzünden değişikliğe uğramıştır. Zamanla kelimeleri değiştirmektedir.

Psikoloğu edebiyattan anlayan birine gitmesi gerektiğini söyler Harold. Çünkü kelimeler oldukça edebidir. O da edebiyat uzmanı bir hocanın yanında alır soluğu. Ona durumu anlatır fakat durumuna pek çare bulamaz. Sonrasında televizyonda bir kadın yazarın sesini duyar ve bunun kendisi hakkında konuşan kadın olduğunu anlar. Hocası mantıksız bulur çünkü bu kadın karakterlerini hep öldürür.
Bunu anlayan Harold kendisini öldürmemesi için iş yerinden kadın yazarın numarasını bulur ve ona ulaşır. Yazar onun gerçek olduğuna inanamaz. Karakterini öldürmeye vicdanı el vermez. Ona kaza yaptırır. Harold kazada kollarını ve bacaklarını kırmasına rağmen ölmez.

Benim analizime göre film,n kurgusu çok iyi hazırlanmış. Harold burada Tanrı'ya yalvarır gibi kadın yazara yalvarmıştır. İyi bir insan olduğu için de yazar onu öldürmek istememiştir. Aslında kendi vicdanını rahatlatmak için de yapmıştır bunu. Harold kolundaki saat sayesinde kurtulmuştur.
Kolundaki saat otobüse baskı yapmıştır ve böylece ölmesine engel olmuştur. Filmin başından sonuna kadar da kol saati bir obje değil aslında filmi ilerleten en önemli karakter olmuştur. Harold öleceğini bildiği için Ana'ya açılmış ve onunla sevgili olmuştur. İşinden ayrılmış, özgürlüğüne kavuşmuştur. Yapmak istediği her şeyi yapmıştır. Aslında kadın yazar ona iletmek istediği mesajı çoktan vermiştir. Harold onunla iletişime geçmek için film boyunca büyük bir çaba sarf etmiştir. 


Yorumlar

Popüler Yayınlar