Evlilikte Her Şey Mubah Mıdır? Eltilerin Savaşı İnceleme (Spoiler İçerir!)

Imdb'de 6.1 puan alan Eltilerin Savaşı bana göre bu puanı hak etmiyor. Bence daha iyi puan hak eden bir film ve Imdb'yi çok önemsemeden izleyin derim. Gupse Özay'ın senaristliğini yaptığı eğlenceli komedi filmi Eltilerin Savaşı bana göre öncelikle çok iyi bir gözlemle çekilmiş bir film olmuş. Gupse Özay Türkiye'deki evli olan çiftleri oldukça iyi incelemiş ve filme bunu o kadar komik ve aslında trajik bir biçimde yansıtmış ki kendimizi gülmeden ve ahlamadan alamadık. Ahlamamızın sebebi de ''Neden bu durumdayız'' oldu? Bizi bu hale getiren sosyal medya mı, eğer öyle ise bize daha neler yapacak? gibi sorular sordum. Şu anda belki de sadece eğlence olsun diye paylaştığımız bir çok gönderi, video vs. bizim aslında içimizde bastırdığımız duyguları yansıtıyor olabilir. Duygularımızı dışarı vurmak için belki de sosyal medya gibi bir şeyin icat edilmesini bekledik. Millet ne yaptığımız görsün ve rekabet ederek paramızı yarıştıralım istedik. Şu an bunu başarıyor gibiyiz de ya da başardığımızı sanıyoruz.




Filme dönersem Sultan karakterinin erkek kardeşinin evlenmesi üzerine Gizem karakterini sevmemesi, ona aşağılayıcı sözler söylemesi, hiç bir yaptığı şeyi beğenmemesi Gizem'i Sultan gibi olmaya teşvik eder. Sultan ile savaşmayı kabul eder ve onun gibi olmayı kabul eder. Aslında kendisini mecbur hisseder çünkü sabrı kalmamıştır söylediklerine ve yaptıklarına. Onun gibi sosyal medya üzerinden bol gösterişli paylaşımlarda bulunur, sabah yapmış olduğu pankeklerle kocasını uğurlar, ona kocişim, aşkitoşkom gibi kelime oyunları yaparak onu ne kadar sevdiğini anlatmaya çalışır. Hepsi Sultan ile kozlarını paylaşmak ve kırıcı davranışlarından dolayı ona yaptıklarını göstermek ister.



Bir sahnede Sultan yeni gelin olan Gizem'i mahallenin esnafına, çocuklarına, hemen hemen herkese kötü biri olduğunu anlatır. Gizem mahallenin baskısı altında kendini kötü hisseder. Aynı durum Sultan'ın başına da gelir ve o da kendisini baskı altında ve mutsuz hisseder. Belki de filmdeki temel amaç budur. Sultan kendi yaptıklarının normal olmadığını anlaması için Gizem'e de bu davranışlar verilmiş ve ikiliyi savaşır haldeyken aslında ne kadar saçma şeyler için uğraştıklarını görmek için yapmıştır. Tabi işin içine film olduğu için komedi unsurları barındırması açısından böyle tatlı bir savaş yapmak daha da eğlenceli hale getiriyor. Belki de sadece komik olsun diye böyledir. Fakat şunu söylemeliyim ki Gupse Özay ağlanacak halimize gülüyoruz tarzından bir senaryo yazmış ve bunu da izleyenlere çok okkalı bir şekilde göstermiş. Aile yapısını bozmaya yönelik çok fazla şeyi de bize göstermişler. Mesela ilk torun veren büyük evi alacaktır ve bunun için eşleri de dahil kendilerini zora sokuyorlar.



Sosyal medyada insanların birbirlerini yarıştırdığı yüzükleri, altınları ve çocukları bu savaşta hem baş rolde hem de ezilmekteler. Güzel ve doğru olanın sadelik değil de gösterişten yana olduğunu gösteren sosyal medya paylaşımları. Belki de insanlar kendilerini böyle daha iyi hissediyor diyeceksiniz. Evet olabilir. Fakat belli zamandan sonra insan ne bir şey beğenir oluyor ne de bulunduğu durumdan zevk alır hale geliyor. Kısacası hep daha iyisini ve fazlasını istiyor. Bunlara gerek olmadan yaşayabiliriz diye düşünüyorum. Filmi izlemenizi tavsiye ediyorum. Gupse Özay'a ve ekibin tüm çalışanlarına bu harika film için teşekkür ediyorum...





Yorumlar

Popüler Yayınlar