Undone Dizisi ve Şamanizm Bağlantıları

Undone Dizisi ve Şamanizm Bağlantıları

Undone dizisi yetişkinlere yönelik bir animasyon dizisidir.Kelime anlamı 'Perişan' demektir. 


2019’da yayınlanmaya başlanan Undone dizisinin başrollerinde Rosa Salazar, Bob Odenkirk ve daha birçok oyuncu rol alıyor. 1 sezonu 8 bölümden oluşan Undone dizisi psikolojik, gizem dalında iyi bir dizi.


Undone Konusu

Alma adındaki bir kızın kaza yaptığı sırada zamanla ilgili yaşadığı bir farklılık diziye yön veriyor. Bu zaman farkı Alma’nın ölen babasını da görmeye başlamasıyla daha başka bir boyut alıyor. Alma çocukken kaybettiği babasını son gördüğü geceye gitmek ve ona yardım etmek için babasından yardım istiyor. Daha doğrusu babası Alma’dan ona yardım edebilecek tek insanın o olduğunu ve bu konuda yetenekli olduğunu söylüyor. Öncesinde babasını öldürenin kim olduğunu öğrenmek isterken ortaya daha farklı şeyler çıkıyor.  Alma zamanda geri ve ileri gidebiliyor. Zamanda nesneleri değiştirebiliyor. Herkes deli ve sorunlu olduğunu düşünse de Alma çok şey başarıyor.


Şamanizm Bağlantıları

Şamanizm dini ruhlarla iletişim kurabilmek için vecde etme ya da transa girmeye yönelik bir ritüel olarak tanımlanmaktadır. Bu ritüel eski çağlarda ortaya çıkıp bugüne kadar gelebilmiştir. Günümüzde Neo- Şamanizm adıyla tekrar uygulanır. Başlarda bir din olarak değil de bir kült olarak benimsenmiştir. Türklere ait olduğu düşünülse de tüm Asya’ya yayılmıştır.

Şamanları büyücü ya da hekim gibi kelimelerle nitelendirmedikleri gibi onları kötü şeyler yapanlar olarak da nitelendirmiyorlar. Yaptıkları şey hep iyi bir amaca yönelik şeyler oluyor. Amacına giden yolu da en iyi şekilde tanımalı ve ona göre hareket etmelidir.

Mançu diline göre Şamanlar sürekli olarak hareket eden, zıplayan birisi olarak görünür.  Undone dizisinde Alma uyurken bile rüyasında sürekli olarak bir yerlere gidiyor. Anaokulunda çocuklara bir şeyler anlatırken birden bire kendisini aynanın içinde buluyor. Benim fikrime göre Alma dizide Şaman rolünü üstlenmiş ve iyi olan amacı da babasının ölmemesini sağlamak. Kardeşinin düğününde de kendisinin Şamanizm dansı yapan bir grubun içinde görmesi, dans etmesi ve müziği hissetmesi de aslında Şaman olduğuna dair ipuçları veriyor.


Undone dizisinde Alma aynı zamanda işitme problemi yaşadığı için küçük yaşta kendisine işitme aleti takılmış. Dizide babası ve öğrencisi beyin kesecikleri ile ilgili bir araştırma yapıyordu. Alma’nın işitme probleminin bunun bağlantılı olabileceğini düşünüyorum. Çünkü babası kızının gücünü kullanıp, onun üzerinde deney yapmıştı.

Farklı bir dizi deneyimi yaşamak isterseniz mutlaka Undone’na bir bakın derim. Ben izlerken çok şey öğrendim.


Yorumlar

Popüler Yayınlar