Transandantalizm Kadınları Part:1

 Daha önce Transandantalizm kavramından bahsetmiştim. Şimdi de bu kavramı benimseyen kadınları anlatacağım sizlere. Öncelikle kavramı hatırlamak isterseniz sizi bu linke doğru alalım. 

https://www.blogger.com/blog/post/edit/preview/8166318427186285846/5377873301264888175 




Daha çok Emerson ve Thoreau'nun benimsediği düşünülen bu kavramı aslında gölgede kalmış birçok yazar da benimsemiştir. Dickinson gölgede kalmadı fakat yine de kadın olarak kendini hatırlatmayı başardı zaten amacı da bu yöndeydi. 

İlk yazarımız The Dial dergisinin ilk editörü olan Margaret Fuller. Yazdığı ilk kitabı 1844 yılında Summer On The Lakes (Göllerde Yaz) adlı roman oldu. Margaret Fuller aynı zamanda feminist bir yazardır. Buna istinaden ilk feminist romanı Women In The Nıneteenth Century (19. yüzyılda Kadınlar)'yi yazmıştır. Maalesef Türkçesi bulunmamaktadır. 

Kitabın ilk bölümünü sizlere link olarak bırakıyorum. 

https://genius.com/Margaret-fuller-woman-in-the-nineteenth-century-chap-1-annotated

Burada da devamı var. 

https://genius.com/artists/Margaret-fuller





2. Elizabeth Palmer Peabody

Emerson'dan Yunanca eğitim alan Elizabeth Palmer, üç çocuklu bir kadındı. Emerson'un yanında yayınevinde çalışmaya başladı. Amerika'daki İngilizce eğitimiyle ilk anaokulunu açan kadındır. 

Bir süre de The Dial'ın müdürü olarak çalışmıştır. Kindergarten Culture, Kindergarten In Italy gibi kitapları basılmıştır. 



3. Harriet Martineau

İlk kitabını On Female Educatıon (Kadın Eğitimi Üzerine) adında yazan Harriet, ev hanımlığı hakkında da güzel bir kitap yazmıştır. Ama bu eserler de maalesef Türkçe'ye çevrilmemiştir. 



4.Louisa May Alcott

Küçük Kadınlar eseriyle tanınan Louisa babasının bir Transandalist olmasıyla bu çemberde büyümüş bir yazar olmuştur. Boston hayatının verdiği pahalı bedelleri ödemeyedikleri için ailesiyle baraber kırsal bir kesimde yaşamlarını sürdürmüşlerdir. 




5. Lydia Maria Child 

A Boy's Thanskgiving Day ( Bir Erkeğin Şükran Günü) ve Over The River and Through The Wood ( Nehrin Üzerinde ve Ormanın İçinden) adlı eserleri ile bilinmektedir. 





Bu kadınların ortak noktaları 19. yüzyılda yaşamış olmaları ve üzerlerine yıkılan kadınlar ev hanımıdır algısı biraz da olsa aksi durumda olduğunu göstermektir. Hepsi kent hayatından uzaklaşıp kırsal hayata geçiş yapmıştır. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar