Evde Kedi Bakımına Dair Her Şey Part :1

 Yaklaşık 3 yıl olacak neredeyse arkadaşımın doğum günümde bana minnak bir kedi getirmesinin. Tabi şimdi minnak filan değil, kocaman oldu. Hep kedi bakmak ve büyütmek isterdim ama hiçbir zaman gerçek olacağını düşünmezdim. Alışana kadar başkasına vermeyi bile düşünmüştüm çünkü özellikle yavruyken kediye bakmak oldukça zor geldi bana. Sürekli miyavlıyor ve seninle uyumak istiyor. Daha tırnakları kesilmemiş oluyor üstelik bu da sizi canınızı acıtıyor. Alışma sürecinden sonra da birlikte deli deli uyuma saatleri başlıyor.





Benim kedimin adı Lanselot. Normalde s ile değil c ile yazılıyor. Bu da Türkçe'ye uyarlanmış hali. Adını Mike Lu Og çizgi filmindeki Lanselot adlı kaplumbağadan aldım. Çok severim. 


Lanselot biraz hırçın ve özgür bir kedi. Hırçın olmasının sebebi büyük ihtimalle benim onu hırçın sevmemdir. Yavruyken bile öyle severdim, nedenini bilmiyorum. 



Sonra zamanla ben ona o bana alıştı. Evdeki koltuklara tırnaklarını sürterdi! Hala yapıyor. Tırmalama tahtası almama rağmen. Bazı kediler ne alırsan kullanıyor ama bazıları benim kedim gibi elde edemediği yerlere gitmeyi ve izin vermediğim yerlere zarar vermeyi çok seviyor. İnsan gibi. Yasaklanan bir şey olunca onu daha çok merak ediyoruz. 



Önceden her yere giderken beni takip eden Lanselot bütün gün evde olayım hiç yerinden kalkmıyor. 
Nedeni de evde olduğumu bildiği için içi rahat bir şekilde uyuması. 
Tabi araştırmalar evde sürekli olarak sizi takip eden kedinin neden takip ettiğini açıklamış. Önce sizlere ondan bahsedeyim.



Araştırmalar benim düşüncem olduğu gibi kedilerin insanlar gibi merak ettikleri şeyleri görmek istemelerinden dolayı olduğunu söylüyor. Daha doğrusu kediler birer ''Mikro yönetici'' rolünde olduklarından her şeyi bilmek ve öğrenmek istiyorlar. Şöyle bir örnek vereyim, gece benimle uyuyan Lanselot lavaboya girdiğimde içeri girmiyor ama annem ile beraber giriyor. Çünkü ben ona buraya girilmemesi gerektiğini söylüyorum annem kıyamadığı için içeri alıyor.  Tabi yine de kapıyı açık bıraktığım zamanlar girmeye yeltenmiyor değil çünkü merak ediyor beni neden buraya almıyor diye?




Özellikle çalışan bir bireyseniz, kediniz uzun saatler evde yalnız kalıyorsa eve geldiğinizde heyecanlanması oldukça normal bir hal oluyor. Siz gidene kadar sizinle oynama çabası içerisine girerler. 


Kediler Neden Onlara Yaptıklarımızı Yapmamışsınız Gibi Davranırlar? 

Bunun çok basit nedenleri var. Örneğin; kasesine yemek koydunuz ve beğenip yemediler. Bunun nedeni yemeklerinin istedikleri kadar taze olmaması ya da kaselerini beğenmemeleri olabilir. Aynı zamanda ara ara verilen ödül mamaları yani yaş mamalar kedilerin daha çok ilgisini çeker. Örneğin Lanselot buzdolabını her açtığımda koşuyor, ona yaş mama vereceğim zannediyor. Ama fazla verince onun için zararlı olacağını bilemiyor maalesef. Yaş mama sosu ve içindeki etiyle kedilere daha lezzetli geliyor ve onlar da bunu bildikleri için bu şekilde isteksizleri oluyor. Aslında küçük çocukların hep abur cubur yemek istemesi gibi bir şey diyebiliriz.





Peki Kediler Neden Başınızın Yanında Uyurlar?

Bunun iki farklı nedeni bulunuyor. Birinci neden kediler sıcaklığı çok severler vücudunuzda en sıcak yeriniz kafa bölgenizdir. 
İkinci sebep de kediler uyurken hareket etmeyi pek sevmezler, rahat uyumak isterler, uyurken en az oynattığınız ya da hiç oynatmadığınız tek yer kafa bölgesidir. O yüzden burada yatmayı severler. Tabi işi abartan kediler de var. Direk olarak yüzünün üstünde uyuyan kediler gördüm. Hatta bir video vardı. Yurt dışında bir genç gece yatarken nefes alamadığını fark etmiş. Bunun için odasına kamera taktırmış ve nedeni kedisinin yüzünün üstünde uyuması imiş. 




Kedilerin Tuvaletleri Nasıl Olmalıdır?

Kediler yedikleri mamalara göre farklı kokular salgılarlar. Mesela kedinize mama değil de yemek yedirirseniz kokusu insan dışkısının kokusuyla aynı olabilir. Ama mama da bu koku daha farklıdır. 
Tuvaletleri de bentonit kum alrısanız sizin için daha iyi olur. Böylece kokusuz bir tuvalet keyfi yaşatabilirsiniz kedinize. Hem de kendiniz için tabii. Eğer yine de kötü kokuyorsa kapalı tuvalet tercih etmelisiniz.
İki günde bir de temizlemelisiniz. 

Kedilerin Nefret Edebileceği Şeyler Nelerdir?

1-Mama kabının pis olması. Sizin de yemek yediğiniz tabak pis olsa siz de memnun olmazsınız bu durumdan. Onlar da da aynı şey geçerli.
2-Gürültüden hoşlanmazlar. Çok sesli müziği sevmezler çünkü genellikle uyku halindedirler. En ufak sesler bile uyumalarına engel olabilir.
3-Yalnız kalmaktan da pek hoşlanmazlar. Sonuçta evde ona bakan birileri olduğunu gördüğü için sürekli olarak yalnız kalmayı pek de sevmiyorlar.
4-Kediniz onunla dalga geçtiğini anlarsa da bundan pek hoşlanmıyorlar. Düşünün o konuşamıyor ama hissediyor ve siz de sürekli olarak ona gülüyorsunuz. Eee insanlar nasıl hoşlanmıyorsa kediniz de bundan nefret ederler. 
5-Başkalarının kedinizi kızdırması, rahat yerlerinden koparıp kaldırması hiç mi hiç hoşlarına gitmez. 
6-Kokulara karşı hassastırlar ve bunu sevmezler. Lanselot parfüm ya da deodorant sıkacağım zaman gözlerini kısıyor. Korkuyor çünkü ve pek de sevmiyor.
7-Onunla yeteri kadar oynamamanız onun hoşuna gitmiyor..
8-Kurumuş yiyeceklerini önüne koymayın. Hep taze yiyecekler koymalısınız. 




Mama Tercihiniz Nasıl Olmalı?

Ben mamayı veterinerimden alıyorum Lanselot küçüklüğünden beri oradan yiyor. Farklı mamalar da verdim. Herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Fakat her kedi aynı değil. Bazıları fiyatı pahalı mamaları daha çok seviyor. Aslında en kaliteli mamaların da pahalı mamalardan oluştuğunu söyleyenler var. Bence kedinizin hoşuna ne gidiyorsa onu vermeniz. Pahalı ya da uygun. Tabi çok ucuz mamaları almanızı tavsiye etmem. Onlar zaten önerilmiyor. 
Ben ayrıca kendi yediğim yemeklerden vermiyorum. Çünkü benimle beraber aynı masada yemek yeme gibi bir olasılığı doğabiliyor. Yemeğe saldırma olasılığı da aynı şekilde. 

Banyo Yaptırılmalı Mıdır?

Açıkçası ben Lanselot'u aldığımdan beri hiç suya sokmadım. Veterineri kedilerin kendi kendini temizlediğini bildiği için buna gerek olmadığını söyledi. Zaten kediler suyu pek sevmiyorlar. 
Tabi banyodan hoşlanan kediler de yok değil. Ama bizimki hiç kokmuyor hiç de kokmadı, banyo yapmamasına rağmen. 

Kediler Neden Isırır? 

Kedilerin ısırmasının ilk nedeni hakimiyetin kendilerinde olmasını istedikleri için. Evde patron siz değil, odur. Her şey onun istediği gibi olmalıdır. 
2-  Sizden bir şey istiyor olabilir. Örneğin Lanselot lastik tokalarla oynamaya bayılıyor ve sürekli tokalığımdan bir şey almak istediğimde patisiyle onu almaya çalışıyor.  
3-Kızmış olabilir. İstediği bir şeyi yapmadığınızda ya da evde onunla vakit geçirmediğinizde size kızıyor olabilir. Ya da belki de ona bağırdığınızda.
4-Yaptığınız bir şeyden hoşlanmamış olabilir.
5-Geceleri ısırılan ayaklarınızı da av zannedip ısırıyor olabilirler.
6-Bazen de sevgisini göstermek için nazik ısırıklarda bulunabilir. 
7-Eve biri gelmişse bundan hoşlanmayabilir.
8-Bulunduğu ortam huzurlu değilse ısırabilir.
9-Yaşlandığı için de ısırabilir.
10-Korkmuş olduğundan dolayı da ısırabilir. 




Kedilere Yapılan Hatalar Nelerdir?

1-Veterinere Götürmemek: Eğer evlerinde besledikleri kediyi sokaktan almışlarsa kediye bir şey olmaz gerekçesi ile kediyi veterinere götürmeyen birçok insan var. Büyük bir hata. Öncelikler her ne kadar sokakta da yaşamış olsa kedi sizinle kalacak ve hasta olabilir. Onu daha da hasta edebilirsiniz. Çünkü ortam değiştiriyor ve buna alışması zamanla olacak.
2-Aşırı besleme: Kedinizin mama kabına yiyeceğinden daha fazla koymanız ona zarar verir. Ölçekli koyarsanız her gün aynı ölçüde yer ve dengeli beslenir. Fakat fazlası obez olmasına neden olabilir.
3-Kum kabını temizlememe: Her ne kadar tuvaleti her hafta, her gün, her saat temizliyorsanız kedinizin kum kabını aynı şekilde temizlemelisiniz. Dışkıları çok doldurmadan temizliğini yapmalısınız. Yoksa kediniz evinizin farklı köşelerine sizin hoşunuza gitmeyen şeyler yapabilir.
4-Kedilerinizi kısırlaştırmak: Bu kötü bir durum değildir. Eğer birden fazla kediye bakabilecek durumunuz varsa tabi ki kısırlaştırmayın ama böyle bir durumda değilseniz kısırlaştırmak kedilerin ömrünü uzatan bir şeydir. Tabi kısırlaştırma dışında yapabileceğiniz şeyleri veterinerinize danışıp öğrenebilirsiniz.
5- Kedinizi seçmeyin: Evinizde bakacağınız kedi herhangi bir kedi olabilir. Sosyal medyada paylaşmak için özel türde kedi sahibi olan insanlar var. Bu insanlar sadece şov ve kendilerini iyi hissetmek için bu tarz kedileri satın alıyorlar. Bence hayvanları satmak da satın almak da yanlış. Sonuçta onlar doğaya ait. Ama tabi şu da var evde bakınca doğa da kalmıyor ortada ama en azından sokakta kalıp ölmekte olan bir kediye sahip olup onu beslemek de kötü bir şey değil. En azından şov malzemesi olarak kullanılmıyor. 
 

Kedilerin Size Anlatmak İstediği Şeyler Nasıl Anlaşılır?

1-Kediniz eğer kısık gözle size bakıyorsa bu size güven ve şefkat duyduğunun göstergesidir. 




Bu iki resim arasındaki fark birinde size tatlı ve masım gelen kedi, diğerinde de size saldıracak gibi duran bir kedi. Fakat masum gibi duran kedi aslında size saldıracak olan, diğeri ise tam tersi size karşı bir şey yapmayacak bir kedi. Bazen her şey göründüğü gibi olmuyor. 


2-Baş Ovması: Bu durum da kedinizin size güvendiğiniz gösterir. Sonuçta sizi kafasıyla okşuyorsa zaten bu güzel bir his verir.

3-Göbeği açık yatmak: Yere sırt üstü yatıp patilerini yukarı kaldırıp bükmeleri size güvendikleri anlamına geliyor. Eğer okşamaya kalkarsanız size olan güvenleri yerle bir olcaktır çünkü onlar köpek değildir. Pek hoşlanmazlar. Savunmasız olduklarını düşünürler ve bir şey yapacağınızdan korkarlar.

4-Takipte olmaları: Örneğin kapınız yarı açık ve size bakan bir çift göz var. Bu sizden yemek istedikleri ya da sadece sizinle olmayı sevdikleri için sizi izledikleri anlamına gelir. 

5-Kuyruk: Dik ya da oraya buraya savrulan kuyruklar memnun kedinizden başka kimse değil. 

6-Hayvanları avlamaları: Kendilerinden küçük yaratıkları avlamaları kedilerin sizin için yaptığı küçük jestlerden birisidir. Yani siz istemeseniz de kedinizi doğası gereği böcek ya da sinek gibi hayvanları avlayıp sizin önünüze getirecek. Bunu sizin iyiliğiniz için yaptığını düşünecek. Onlara getirdiği bu hayvanlardan ötürü kızmayın.  

Kedinize Koltuk, Sandalye Tırmamalaması İçin Ne Yapabilirsiniz? 


Ona bu durumda kızmak yerine evin her yerine tırmalama aletlerinden koyabilirsiniz. Bu ne kadar mümkün olur bilmiyorum ama denemek de fayda var. Mesela Lanselot bir tırmalam duvarıyla bile ilgilenmedi. 


Kediler Neden Dış Kapılardan Kaçıyor?


Bunu Lanselot da çok yapıyor. Aslında bunun cevabı çok basit. Merak ediyorlar. Aynı zamanda korkuyorlar da ama bunun bilincinde değiller. 

Bunu önlemek için; Kapıdan korkmasını sağlayın.

Onları içeride daha güvende olacaklarına ikna edin.

Onlar kapıya geldiklerinde ses çıkarın

Alışveriş poşetinizle veya önünde durarak fiziksel olarak kapının önünde engel olun


Kedinizin Yaşlandığına Dair 7 Belirti Nedir?


1- Uykusundan çabuk kalkamaz.

2-Aşamalı olarak iştah kaybı yaşamaları.

3-Sizi duyması zorlaşır.

4-Gelen misafirlerin yanına değil de sürekli olarak bir yerlere gizlenmek. Bu madde bazı kediler için farklı olabilir. Çünkü Lanselot da yalnız kalmayı tercih ettiği için kimsenin eve gelmesini istemiyor ve gizleniyor.

5-Normal uykusundan fazlasını uyumak.

6-Sana daha çok ihtiyaç duyması.

7-Reflekslerinde düşüklük olması.




Yorumlar

Popüler Yayınlar