Bilime Yön Veren Kadınlar Part:1

Maria Sibylla Merian

1647'de doğan Mary zengin bir Alman ailesinin kızıdır. Onun ilk eseri tırtıllar üzerinde, iki ciltlik resimli bir kitaptır. Böceklerin çamurdan kendiliğinden ortaya çıktığı tezini çürüten kişidir. 

255 adet resim satan Maria, kızıyla beraber Surname'e gitmiştir. Burada 2 yıl boyunca vahşi yaşamı kataloglamak için zaman harcamışlardır.



Mary G.Ross

Cherokee Şefi John Ross'un büyük torunu olan Mary Ross depresyon boyunca Oklohoma'da bilim ve matematik dersleri vermiştir. 2.Dünya Savaşı boyunca Lockheed Uçak şirketinde çalışmıştır. Bu şirkette yalnızca kadınlar çalışır, erkekler askeriyede görev alırlarmış. Shunk Works'de terfi almadan önce, şirketin şimdi ünlenen departmanı gelişmiş ve gizli projelerde çalışmıştır. Mary ayrıca Apollo uzay programında roketler üzerine çalışmalar yapmıştır. En büyük projelerinden biri Nasa gezegeni uçuş el kitabıdır. Bu kitap Mars ve Venüs'a seyahat etmek hakkında yazılmıştır.



Chien-Shing Wu

Çinli Madam Curie olarak bilinen Chian, Çin'de Fizik bölümünden mezun oldu ve Michigan Üniversitesi'de çalışma şansı elde etti. Çünkü kadınların ön giriş kullanmalarına izin verilmiyordu. Chaltek'te PHD bitirdi, Princeton ve Kolombiya'da işe girdi. İki fizikçi ile beraber Nobel ödülü kazandı ama ödülde ismine yer verilmedi. Zamanla siyasete özellikle de cinsiyet ayrımcılığına merak saldı. 



Hedy Lamarr

1930-40'lı yıllarda gümüş ekrandaki bir film yıldızı olarak bilinir. Vienna Jewish'te doğan Hedy, annesinin yardımı ile Avusturya'dan kaçmıştır. Bir silah satıcısı ile mutsuz bir evliliği olmuştur. Louis Mayer tarafından keşfedilmiş ve Holloywood'a taşınmıştır. ''Dünyanın en güzel kadını'' ünvanını almıştır. Ona verilen rollerden sıkılmış, boş zamanlarında kendisini icatlara yöneltmiştir. 1941'de denizaltıları rotada tutan, günümüzde hala kullandığımız Bluetooth teknolojisi icat etmiştir ve gişe rekorları kıran 3 filmde yer almıştır.



Erna Hoover

Marie Curie'nin biyografisini okuduğunda ondan ilham alan Erna, bilime merak sarmıştır. Üniversitede klasik, orta çağ felsefesi ve tarihi okumuştur. Bir kaç yıl boyunca filozof profesörle çalışmış ve sonrasından Bell Labs'a katılmıştır. 2.kızını doğurduğunda telefonda başka birisiyle konuşan insanlar için '' Aradığınız numara meşgul'' cümlesini bulan kişidir. 



Yorumlar

Popüler Yayınlar