Bir Anne Frank Geçti Bu Dünyadan

 Anne Frank'in Hatıra Defteri'nin grafik uyarlamasını okuduktan sonra, bir buçuk saatlik animasyonunu izledim. Birebir aynıydı. Bu tarz hikayelerin mangasını, çizgi romanını ya da grafik uyarlamasını okumak daha çok hoşuma gidiyor. 



Anne Frank ve ailesi yahudi oldukları için Almanya'da çok hor görülmüşlerdir. Tüm yahudilerle beraber savaş sırasında saklanmışlar ve sessiz sedasız bir şekilde yaşamaya başlamışlardır. Tüm okulun hayranlık duyduğu Anne Frank savaş yüzünden maalesef ki babasının iş yerinde gizli odalar bulunan yere yerleşirler. Orada hafta içleri seslerini çıkarmadan oturur, uyur, kitap okur ve yemek yerlermiş. Sadece hafta sonları ses yapabilirlermiş. Evlerine teyzesi, amcası ve Peter adında bir çocuk daha dahil olmuş. Peter ile oldukça iyi anlaşan Anne ona aşık olmuş. Anne tüm bunları babasının doğum gününde hediye ettiği defterine yazarak olan biteni öğrenmemizi sağlamıştır. Kitty olan defteri onun en yakın arkadaşı olmuş. Yaşadığı her günü oraya yazarmış. Zamanla kıt kanaat geçinen aile yiyecekleri aralarında pay etmeye başlamışlar. Daha sonrasında oranın da güvenli olmadığı anlamışlar ve Hollanda'ya yerleşmişlerdir.




Peter (Anne Frank'in sevgilisi)


Anne ve kız kardeşi Margot tifüsten ölmüştür. Tüm hayatı boyunca ablası Margot ile kıyaslanan Anne, ablasına ziyade daha dobra ve hayalperest bir çocukmuş. 



Hayatında en çok sevdiği insan babasıymış. Annesinin onu pek sevdiğini düşünmediğinden onu sevmezmiş. Ama daha sonra onun bu kadar zorluktaki yaşadığı psikolojiyi anlayıp ona saygı duymaya başlamıştır.  Bu yazdığı defteri de babası bulup yayınlanması için yardım etmiştir. 



Yaşadıkları ev şu anda müze olarak kullanılmaktadır.





Daha fazla detay için  https://www.annefrank.org/en/


Yorumlar

Popüler Yayınlar