Konmari Metodu İle Düzenli Bir Yaşam Mümkün!

 Hygge'den sonra bir de Konmari metodu ya da yaşam felsefesi olduğunu öğrendim. Bununla ilgili bir bilgilendirme yapmak istedim. 





Konmari insanların evlerinde amaçsız ve anlamsız duran eşyalarından kurtulmaya yönelik bir metodtur. Herkes için kolay ve uygun değildir. Biraz minimalizmi çağrıştırsa da farklı bir metodtur. Marie Kondo'ya ait bir yaşam felsefesidir. 

Peki Uygun Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?

Bu metodun ana ilkesi eşyalarımızı oldukça iyi bir şekilde toplayıp düzenlemek değildir. Olabildiğince gereksiz eşyalardan kurtulabilmektir. Özellikle küçük eşyalardan mutlu olan insanlar için ideal bir yaşam felsefesidir. Yani sizin için uygun olup olmadığını küçük şeylerden zevk alıp almadığınız ile ilişkilendirip bulabilirsiniz.



Nasıl Başlarsınız?

Konmari metodu tek seferde bütün gereksiz eşyalardan kurtulmayı hedeflemez. Normal temizlikten uzakta sizin için özel bir anlam taşıması gerek. Şöyle düşünün biz aldığımız eşyaları kenara koyup ortalığı temizlediğimizi düşünürüz. Çünkü merkez alanımızdan uzakta bir yerlere sıkıştırmış ve ya oraya koymuş oluyoruz. Ama mesele bu şekilde halledilmiyor, amaç daha az eşya ve daha az dağınıklık. Evinizde sadece çok beğendiğiniz ve amacına uygun olarak kullandığınız eşyalar olmalıdır. 

Örneğin; oldukça fazla kıyafetiniz var ve birçoğundan kurtuldunuz. Dolabınıza yerleştirirken onları kategorize edip yerleştirin. Tüm kıyafetler, ayakkabılar vs. bir arada olsun. Giyim ihtiyaçlarınıza tek bir yerden ulaşın, böylece dağınıklık olmadan daha kolay ve hızlı bir şekilde istediğiniz kıyafeti gitmiş olursunuz. 

Konmari metodu bireysel yaşam tarzını değiştirmek değildir. Sadece daha rahat bir yaşam tarzı edinmektir. Yani bu metodu gerçekten ne için istediğinizi anlayarak, ona göre düşünüp planlama yapmalısınız. 

İki yöntemi vardır. İlki atmak, ikincisi düzenlemek. Tüm dağınıklığı toplamak ve onları düzgün bir biçimde kategorize etmek. Sırasıyla kıyafetler, kitaplar, kağıtlar ve hatırlar atılmalıdır. 

Kıyafetleri düzenlerken özel bir yöntemle katlamalısınız. Böylece daha az yer kaplayacaktır. 


Kaçınmanız Gereken 5 Şey

-Neşe getiren şeyler yerine, sevmediğiniz eşyalara odaklanmalısınız.

-Kararsız olmayın.

-Pratikliği göz ardı etmeyin.

-Anne ve babanızı ya da çevrenizdekileri evinizde eşyalarla boğmayın.

-Atılan öğelerle uğraşmak istememezlik yapmayın. 


Yorumlar

Popüler Yayınlar