Büyümeye Hevesli Küçük Kadınlar

 Amerika Sivil Savaşından sonraki dönemi kaleme aldığı eser ile Louisa May Alcott'un kendisinden bahsedeceğim önce .

1832 yılında Pennysylvania'da doğan, 1888 yılında Massachusetts'de ölen Louisa, babasının kurmuş olduğu Transcendet Kulübün'de Emerson ve Thoreau gibi yazarlarla zaman geçirdi. Çocukluğunda erkek gibi bir kız olan Louisa, yazı yazmayı her zaman çok severdi. 



Genç yaşında köleliğin kaldırılması ve kadın hakları ile ilgili yasalarda çokça yer aldı. 

Çocukluğunu anlattığı kitabı Küçük Kadınlar onu diğer eserlerinden daha fazla tanınmasını sağladı. Bu kitabı yazdığında pek umutlu olmasa da, yayınevine gönderdi. 

En son yaşamış olduğu ev de şu anda müze olarak kullanılıyor.

Linkine buradan ulaşabilirsiniz. 

https://louisamayalcott.org/home



Şimdi de sizlere 2019 yılında tekrardan çekilen Küçük Kadınlar'ın minik bir incelemesini yapacağım.

1994 yapımını izlemedim. 2019 yapımını izlememin nedeni oyuncular oldu. Emma Watson, Saoirse Ronan, Florence Pugh, Eliza Scanlen gibi tatlı oyuncular yer alıyor. 

Filmde Jo karakterimiz bizi karşılıyor. Kendisi yazar olmak için New York'a gidiyor ve orada öğretmenlik yapıyor. Amy, Avrupa'ya gidiyor ve orada resim eğitimi alıyor. Beth evde piyanosuyla ilgileniyor. Meg ise evlenmiş ve iki çocukla bizi karşılıyor. Aslında filmin özeti gibi dursa da değil. Filmin karışık olarak bir eski zamanı bir de şimdiki zamanı gösteriyor. Ama ilerledikçe olayları birbirine oturtup gayet de anlayabiliyorsunuz. 



Filmin kostümleri gayet güzel. Laurie karakteri gerçekte zaten var olmasına rağmen, eğlenceli bir insanmış dedirtiyor. 

Küçük Kadınlar kitabını okumadım. Eski uyarlamaları da izlemedim. Ama 94 yapımı filmin bu filmden daha iyi olduğu söyleniyor. 

Ama oyunculuklar ve sahneler güzel olduğu için bu filmden de zevk alabilirsiniz. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar