Kadınların Vazgeçilmezi Siyah Elbisenin Tarihi

Eski zamanlardan beri kadınların vazgeçemediği, gidilen çoğu davete uyum sağlamaya yardımcı bir kıyafettir. Kısaca kurtarıcı parçalardan birisidir. 




1920'ler Öncesi

1920 yılından önce siyah elbise yasın ve ölümün saygısı için kullanıldı. John Singer Sargent adlı sanatçı siyah elbiseli bir kadının resmini çizdi ve modaya çok uygun görüldü. Çekicilik kattığından oldukça tartışıldı.




1920 

İlk mini siyah elbise Coco Chanel tarafından tasarlandı. 1926 yılının Vogue sayısında ''Ford'' olarak temsil edilen bu tasarım basit ve kalıcı bir imaj yaratmıştı. Modanın zamansız bir parçası haline gelmişti. Korse olmaksızın giyilen bu elbise kurtuluşun simgesi olmuştu. Korseli elbiselerden farklı olarak rahatça giyilebiliyordu.




1930

Bu yılda küçük siyah flapper elbiseler moda haline geldi. Boncukla süslenen tasarımı, kıvrak yapısıyla Jazz sanatçılarını andıran bir elbise olmuştu. İsyankar bir tavır simgeliyordu.





1940

Savaş boyunca kadınlar siyah elbiseyi zahmetsiz aksesuarlarla tamamladılar.  





1950

Bu yılda siyah elbiselerin görünümü değişti. Hollywood cazibesi tüm ülkeye yayıldı. Bir parça seksi, hafif keskin kenarlı , mükemmel bir ekran çekiciliği görünümü kazandırıyor. Dior'un ''New Look'' koleksiyonundaki uzun etekli elbisesi oldukça popüler hale geldi. Savaştan sonra bu elbise insanlara bir umut verdi. 




1960

Bacakları saran, daha uzun bir model geliştirildi. Mary Quant modanın bir oyun ve eğlence olduğuna dair kadınlara cesaret verdi. Mini etekli elbise modellerinde kaybolan bacakları, daha uzun bir versiyon haline getirerek görünmesini sağladı. 1920'lerdeki görkemli görünüşe geri dönüldü. Tiffany'de Kahvaltı 'daki rolü ile Audrey Hepburn bu elbise modelini gördüğümüz en önemli ve ünlü ikonu oldu. 




1970

Bu yılda daha saf, oya ve dantel motifli, daha çeşitli modeller ortaya çıkmıştır. Davranışı ifade eden elbiseler öne çıktı. Elbiseler sökük, kesik ve daha güvenli bir model haline geldi. 




1980

Günümüzde popüler olan dekolte o zamanlar da oldukça popülerdi. Geniş omuzlu, pullu siyah elbiseler modaydı.




1990

80'lerin tersine daha sade bir siyah elbise ortaya çıktı. Daha da mini bir görünüm kazandırıldı. Elbisenin altına sandalet ya da terlik tarzı ayakkabılar giymek moda olmuştu.




2000

Bikini yaka, babydoll tarzı parti elbiselerine dönüş yapıldı. 





2010

Vücudun şeklini alan, kadife tarzı kumaşlarla bezenen siyah elbiseler moda oldu. 




2020

Günümüze gelirsek aslında eski modayı örnek alarak giydiğimiz çok fazla siyah elbise var. Kesimlerinin daha farklı olduğu siyah elbiseler de görmekteyiz. Ama daha çok sade, mini siyah elbiseler tercih ediliyor. Ya da saten , kadife kumaşlı elbiseler. 





Yorumlar

Popüler Yayınlar