Işığın Tarihçesi




 İlkel Lambalar

Mağara adamları aydınlatmak için mağaralarında boş kaya ya da deniz kabukları kullanırlardı. Onların içlerini ıslak yosun ve hayvansal yağlar ile doldururlardı, daha sonra da tutuştururlardı. 

Böcek Lambası

Ateş böcekleri Güney Amerika ve Japonya gibi ülkelerde doğal ve yenilebilir ışık kaynağı olarak kullanılırdı. Sinekler yakalanır ve küçük kafeslere kapatılır, lamba olarak kullanılırdı.

Hayvansal Yağ Lambaları

Hayvansal yağlar, balık, zeytin, kuruyemiş ve susam yağları yakılır, ışık elde edilirdi. Bu lambaları sadece zengin insanlar kullanabilirdi. Fakirler bu yağları ışık olarak kullanmaktansa, tüketmeyi tercih ederlerdi.

Çömlek Lambası

Çömlek endüstrisi ile büyüyen eski Yunanlılar büyük sayıda ve az maliyetli çömlek lambalar üretirlerdi. Bu durum ilk kez ışığın kolayca hem zenginin hem de fakirin kullanılması için yapıldı.

Mum Lambaları 

Çin'de M.Ö. basit mumlar kullanılırdı. Bitki yağlarından ve balmumudan yapılan bu lüks mumlar zenginler tarafından kullanılırdı. Fakirler hayvan yağlarından ve isten hazırlarlardı. Sabit yanma sayesinde mumlar ayrıca zaman aleti olarak da kullanılırdı. 



İlk Fener Evi

Alexandria Phanos Fener Evi, Mısır'da bulunan 137 metre uzunluğunda dünyanın eski harikalarından biridir. Büyük yanan meşale liman dışında ticaret yolları için kullanılırdı. 



İlk Elektrikli Lamba

Karbon Arc ışığı Sir Humphey Davy tarafından icat edildi. Gürültülüydü ve karbonu zararlıydı. Karbonun iki çabuğu bir elektrik kaynağına ve buharlaşan karbon güç yayan ışık ile bağlandı.

Parlak Ampuller

Sir Joseph Swan tarafından icat edildi. Ampulün Amerikalı muadil Thomas Edison ve Birleşik Elektrik şirketi ile dünyaya ilk ışık ampülünü getirdiler. 

Diyot Yayan Işık

1927'de Oleg Hosev ledler üzerindeki araştırmasını yayınladı. 1962-94 yılları arasında basit kırmızı, mavi ve yeşil ledler icat ettiler. Onlar şimdi tabela ve yılbaşı ışıkları için kullanılıyor. 

Neon Işıkları

Heinrich Geibler ve Daniel McFarban Moore gaz dolu neon tüplerinin çeşitlerini icat etti. Atalarından ilham alan Fransız mucit Georges Claude ticari amaçla kullanılan ilk neon ışıklarını üretti. Onun icadı şimdi her dükkan penceresinde ve evlerde. 




GELECEKTE

Küçük ışık teknolojisi otomatik olarak çevreye ayarlanan ışıklar ile mümkün olacak ve hatta modunuza uygun ve az enerjiye odaklı uygun ışık sağlayacak.

Çevresel, arkadaş canlısı güneş panelleri sadece düşük ışık seviyeleri ya da hareket algılandığındaki enerjiyi kayıt altında tutan güçlü sokak ışıkları yapılacak.

Bilim adamları ''Solid ışık'' formu için fotanların nasıl bağlanacağını öğrenmiştir. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar