Çocukluğunuzda Yaşadığınız Şeyler Sevme Şeklinizi Etkiliyor! 5 Farklı Sevme Şekli

 Çocukluğunuzda yaşadığınız travmalar, güzellikler ve daha birçok duygu sizin nasıl sevdiğinizi gösteriyor. Psikolojide çocuklukla ilgili oldukça fazla araştırma yapılıyor. Bunlardan biri de sevme şekliniz. Etkilendiğiniz ve ailenizden gördüğünüz her şey ilerideki hayatına mutlaka yansıyor. 



1. Memnun Edici

Etrafındaki kişileri mutlu etmeye çalışan ebeveynlerin çocuklarını da bu şekilde yetiştirdiğini düşünün. Sürekli olarak birilerini memnun etmeye çalıştığınızı ve aslında bunun ne kadar yorucu olduğunu düşünün. Karşımdaki insan kötü düşünmesin, benim hakkımda ve ilişkimiz hakkında hep iyi hisler beslesin. Bu sürekli olarak kendinden ödün vermenizi ve karşınızdaki insanı şımarttığınız anlamına gelir. Düşünün hep iyisiniz ve bir gün tersi bir durum olduğunda tepki çekiyorsunuz. Yine üzülen siz oluyorsunuz. 



2.Kurban Olanlar

Ailelerinde çoğu zaman şiddet olan çocukların yaşadığı bir durumdur. Çevreye karşı duyarsız ve sessiz kalırlar. İlişkilerinde de aynı şekilde ne yapacaklarını bilmezler ve sessiz kalmayı tercih ederler. Bu da bir süre sonra karşıdaki insanı çileden çıkarır. İlişkide sorun var ve tek taraf çözüyor. Kurban olan taraf kendini izole ediyor ve hiç bir şey yapmıyor. 



3. Kontrol Edici

Her şeyi kontrol altına alan ebeveynler her daim çocuklarına karşı koruyucu davranırlar. Tüm davranışlarını kontrol ederler. Ne yapacaksa ebeveynlerini kontrolü altında yaparlar. Hayatlarının ebeveynlerin elinde olması onlar için daha güvenli olduğu anlamına gelir. Ama ilişkilerinde olumsuz bir durum ortaya çıktığında ne yapacaklarını bilmezler. Üzerine düşünmezler çünkü hep ebeveynleri tarafından kontrol edilmişlerdir. Aynı zamanda eşlerine karşı da onların davrandığı gibi kontrol edici de davranabilirler. Kim böyle bir ilişki ister ki? Sürekli olarak davranışlarını, düşüncelerini takip eden ve onları kontrol eden bir eşin var. Onun size olan güvensizliğinden bile şüphe edebiliyorsunuz.



4.Çekingen Olanlar

Sürekli olarak ebeveynlerinden uzak olan çocukların yaşadığı bir durumdur. Bir şeyler öğrenebilecek bir ebeveyni bile yoktur. Çekingendir. İlişkide kötü bir durum yaşadığında kendini kötü hisseder ve hayal kırıklığına uğrar. Çevresindekilere öfkeyle yaklaşabilir.



5.Kaçınan

Sevmekten, sevgisini göstermekten kaçınan ebeveynler için kullanılır. İlgisiz, umursamazdırlar. Çocukları da ileride nasıl sevgi göstereceklerini bilemez. Bir insan nasıl sever, nasıl sevilmeli bilemez. Bu da sevgiyi gösteremediği için sevilmiyor damgası vurulmasına sebep olabilir. 




Yorumlar

Popüler Yayınlar