Eros ve Psyche'nin Zorlu Aşkı

 Eros ve Psyche'nin aşkı ile ilgili bir animasyon izledim. Hatta bununla ilgili 2 animasyon izledim fakat ikisi de farklıydı. 



İlk izlediğim animasyonda farklı dünyadan gelen Eros, Psyche'yi görür ve ona aşık olur. Tanrılara onunla evlenmek istediğini söyler ve Psyche'nin babası bu emre karşı gelemez. Zaten Tanrıçaları bile kıskandıracak güzellikte olan Psyche erkeklerin ondan çekinmesinden dolayı evleneceğini hiç bir zaman düşünemez. Bu kıskançlık iki kız kardeşin ona kötülük yaptıracak kadar fazladır. Zefir Tanrısı sayesinde uçuruma giden Psyche, Eros'un yaşadığı yere gider. Orada kimseler yoktur ama her şey hazırlanmıştır. Eros'u bekleyen Psyche onu karanlıktan dolayı göremez ve çok merak eder. Ertesi gün Eros'tan anne babasını ve kardeşlerini görmek için izin ister ve tekrar dünyaya döner. İki kız kardeş Eros'u görebilmek için hain planlar yapmasını ister Psyche'den. Psyche'den yağ dolu bir lamba ve bıçak alıp Eros'un yanına gider, ona bakar ve şaşırır. Bu sırada uyanan Eros onun güvensizliği karşısından Psyche'yi terk eder ve Psyche eski hayatına döner. Daha sonra Tanrılardan yardım isteyen Psyche, Eros'un annesi Aphrodite Psyche'ye zorlu görevler verir. Eğer tamamlarsa Eros'u tekrar elde edebileceğini söyler. Psyche için oldukça zor olan bu görevler Eros'un yardımı sayesinde başarılı bir şekilde sonuçlanır. Son olarak güzellik dolu olduğunu söylediği kutuyu Psyche'ye verir Aphrodite. Fakat içerisinde Psyche'nin uyumasına neden olacak büyü vardır ve Psyche uyur. Eros onu bulur ve büyü yaparak onu eski haline getirir. Onu affettiğini söyler ve evlerine dönerler.









2. izlediğim animasyonda genel olarak hikaye aynı fakat Psyche'nin hamile olduğunu söyler farklı olarak. İki kız kardeşin yaptığı kötülüklerden bahsetmiyor. 






2 animasyonda da Eros bir canavar olarak tasvir ediliyor. Hatta Cupid adında bir film de çekilmiş ama bana gerçekten korkunç geldiği için izlemedim. 


                                                                   Psyche'nin Düğünü 

Diğer hikayelerde de Eros'un oklarından kendine saplaması sonucu Psyche'ye aşık olduğundan bahsediyorlar. Ayrıca Psyche Eros'u merak ettiği gece oklardan birini yanlışlıkla kendine saplar ve Eros'a daha çok aşık olur. Bunlar da farklı hikayelerden duyduğum ayrıntılar. 



                        Gaziantep Zeugma Müzesinde Bulunan Eros ve Psyche Mozaiği 


Yorumlar

Popüler Yayınlar