Kadın Olmak Da Ayıp Değil, Regl Olmak Da!

 Netflix Youtube kanalından yayınlanan Period. End Of Sentence kısa filmi Yeni Delhi'ye uzakta bir köyde yaşayan kadınların regl olduklarında çektiği zorlukları anlatıyor. 25 dakikalık bu kısa film kadınların kendilerini daha iyi hissetmeleri için kurdukları bir ped makinesinden yola çıkılarak anlatılmış. Videoyu aşağı bırakıyorum.



Öncelikle bu çoğu toplumda olduğu gibi Hint toplumunda da var. Kadınlar regl olduklarında utanırlar. Kimseye, anneye bile söyleyemezler. Çok büyük bir günah işlemişler gibi her şeyi gizli saklı yaparlar. Buradaki kadınların küçük yaştakilerden tutun, yetişkin olanlarına kadar neredeyse hepsi regl olma konusunda oldukça sıkıntı yaşamışlar. Kimi regl döneminde çamaşırının kirlenmesinden dolayı okulu bırakmış. Onun için okulda sürekli çamaşır değiştirmek zor olduğundan. Kimisi çamaşırını sürekli değiştiremediği için regl döneminde oldukça zorluk çekiyor. Yaşça ve deneyimli kadınlar çamaşır temiz olmasından bahsetseler bile sürekli olarak temiz çamaşır bulmakta da zorlanıyorlar. 



Erkeklere bunun ne olduğunu sorduklarında ya bilmiyorlar ya da hastalık diyenler oluyor. Çoğunlukla da gülünç geldiği için kahkaha atıyorlar. Ama o kahkaha altında da bir utanç mutlaka oluyor. Onların da bir suçu yok sonuçta, biz bundan utanıyorsak, onlarından bunu düşünmesi de gayet normal değil mi? Biz bunun ayıp olmadığını düşünüp ona göre hareket etsek onlar tam tersini düşünmeyecek mi sanki? Onlar da zamanlar alışacak ve bunun gayet normal bir dönem olduğunu anlayacak. Bunu filmde anlatılan şeylere yönelik yazıyorum. Ülkemiz bu video ile kıyaslanırsa zaten daha ileride. Ama bizim de tabumuzu yıkmamız gereken düşünceler var regl dönemine ait. 

Düşünün buradaki kadınlar ayıp olduğu için markete gidip ped alamıyorlar bile. Yani başka kimse de alamıyor onlar için. Regl olduğu için dua edemiyorlar. Ki bu ayrı bir konu. Filmde buna inanmayan ve bu dönemde de dua edilmesi gerektiğini düşünen kadınlar var. 

Kadınların bu dönemde kullandıkları pedleri ise hayatları boyunca duymayan kadınlar var. Ne işe yaradıklarından bir haber olanlar var. Kimisi de bu konuda bilgili fakat pahalı olduğu için alamıyor. Sonuçta ped pamuktan yapılma bir ürün. Aslında şu anda piyasadaki çoğu ped ince ve sızdırıyor. Ama onlar çalışıp daha kalın ve gerçekten sızdırmayan pedler yapıyorlar. Düşünün eski zamanlarda ülkemizde de ped ya yoktu ya da oldukça azdı. Ben hatırlarım büyüklerimin eski parçaları kesip bez olarak kullandıklarını. Tekrar tekrar kullanılabilir ve daha işe yarardı. Kadınlar olarak böyle bir şeye adım atmanın ne kadar gurur verici bir şey olduğunu düşünün. Hayatınızda oldukça yeni olan bu şey sizin rahatlamanız ve daha iyi yaşamanız için büyük bir alternatif. Şöyle ki filmde hiç çalışmamış kadınlar var. İlk defa para kazanmış ve bu sayede eşlerinden saygı görmüş kadınlar var. Onlar için bunun ne kadar değerli ve özel olduğunu düşünün. Saygı görmek ve sayılmanın. Maalesef böyle bir toplumda yaşıyoruz. Bize bahşedilen bu şeyin hor görülmesine ve utanılacak bir şey olmasına izin veriyoruz. Halbuki ne kadar özel bir varlık olduğumuzu hissetmenin en büyük örneği bu. Evet bazen rahat değiliz, belki hiç rahat değiliz regl döneminde ama vücudumuza yararı oldukça fazla. Biz ne kadar ağrılı ve acılı bir süreç geçirsek de bu dönemde üstesinden gelebilecek bir bedene ve forma sahibiz.



Yorumlar

Popüler Yayınlar