6 Çeşit Yeme Bozukluğu

 Ülkemizde ve dünyada insanların belli bir kısmı ne yediğine dikkat etmeden yaşıyor. Abur cuburlar, sağlıksız yiyecekler gün geçtikçe tüketimde artmaya başlıyor. Yiyecek sektöründeki tüketim bir yiyeceğin popüler olmasına bağlı olarak artıyor. İnsanlar yiyor, paylaşıyor ve övüyor. Halbuki övülen her şeyin iyi olmayacağınızı bilmemiz gerekir. Araştırmalara göre Amerika'nın kadınlardan oluşan %65'lik kısmının 25 ile 45 yaş arasında sağlıksız beslenme görülüyor. Bu oran erkeklerde 3'de 1'lik kısmına karşlık geliyor ve psikolojik bozukluklara neden oluyor. Vücudumuzda bıraktığı etkileri gözlemleyip, ona göre hareket etmemiz gerekir. Ben de sizlere vücudumuza zarar veren yeme şekillerini paylaşacağım.



1. Kaçınılan ya da Sınırlandırıcı Yeme Şekli

Hiçbir şey yemek istemeyen, yediği hiç bir şeyden zevk almayanların yaşadığı bir durumdur. Yeseler bile tabağı dolduramayacak şekilde besin alırlar. Yemek yemeden hoşnut olmazlar. Ailecek yenilen yemeklerden kaçınırlar. Araştırmalara göre bu tarz insanlar sosyal davetlerden de hoşlanmazlar. Hatta bazıları davetler bitene kadar tuvalette gizlenmeye bile yeltenebilir. Bir de aklıma mankenler geldi. Onlar da ya çok az ya da hiç yemek yemezler. Hatta zayıf ve incecik bir bedene sahip olmak için pamuk yutanları bile duymuştum.




2.Anoreksiya Nervoza

Mankenleri bu yeme şekli içinde söyleyebiliriz. Mükemmel görünüme sahip olmak isteyenlerin sahip olduğu bir bozukluktur. Mükemmel vücut için takıntılıdırlar. Tükettikleri kalorileri sınırlandırarak kontrol altına alırlar. İdeal vücut şekline ulaşmaya çalışırlar. İdeal kilonun altına inerlerse bu onlarda takıntılı davranışlar sergilenmesine neden olur. Kendi vücudunu biçimsiz görür ve çok yüksek beklentiler içerine girer.



3.Bulimia Nervoza

Kendilerini yemek ile şımartan insanların yaşadığı bir durumdur. Zor durumlar ile karşılaştıklarında çareyi yemek yemede bulurlar. Kendi vücutlarını kontrol edebilirler ve normal kilodadırlar. Tıka basa yedikten sonra normal kiloya ulaşmak için kendilerini kustururlar. Aynı zamanda aşırı egzersiz yaparlar. Psikolojileri aşırı yemek yediği için rahatsız olur ve tepkime olarak bu yöntemleri kullanırlar.





4.Tıkanırcasına Yeme

Obezite ya da fazla kiloda olan insanların yaşadığı bir bozukluktur. Gün içerisinde vücutlarını kontrol etmeden yemek yerler. Bu onlarda diyabete ya da kalp hastalıkların yaşanmasına neden olur. 





5.Pika

Bu yeme bozukluğu besin tüketerek değil, onun yerine taş, toprak, kağıt gibi maddeleri tüketenler için kullanılır. Bu maddeleri tüketenlerin stres, gelişimsel problemler, düşük ekonomik statüler yüzünden olduğu düşünülüyor. Bu insanlarda çeşitli enfeksiyonlar ve zehirlenmeler oluşabilir. 




6.Gece Uyku İle İlgili Yeme Bozukluğu

Bu insanlar gece uykularında kalkıp yemek yiyen insanlardır. Araştırmalara göre bu insanlar genellikle fıstık ezmesi, sosis gibi yiyecekler tüketilirler. Bu bozukluk dünyanın %3'ünde karşılaşılabiliyor. 



Yorumlar

Popüler Yayınlar