Emoji Nedir? Hayatımıza Nasıl Girdi?

Emojiyi mucit eden bir Japon. İsmi Shiyetaka Kurita. 1998 tarihinde faaliyet gösteren NTT Docomo adlı firmanın i-mode adlı cihazında ilk defa kullanılmaya başlanmıştır. İlhamını mangadan alan Kurita ilk 180 emojiyi insanları gözlemleyip tasarlamıştır.






 Emoji kelimesindeki ''E'' harfi: görsel, ''Moji'' ise karakter anlamına gelir Japonca'da. Aslında günlük hayatta kullandığımız mimikler, eşyalar ve ya kelimelerin şekil bulmuş halidir. Örneğin; Bay bay yazmak yerine, onu ifade eden emoji kullanmak hem pratik hem de eğlenceli bir yol olarak görülüyor.



  Peki emoji nasıl bu kadar gelişti? Avustralya'da yapılan bir araştırmaya göre ''Kişiler gerçek ifadelerini sanal alemde en iyi emojilerle anlatıyorlar ve bu durumun iletişimi güçlendirdiğini gösteriyormuş.''

 Başka bir araştırma da 1996 yılında Abd'de bir deney yapılıyor ve deneyde 12 kişilik grubu ikiye ayırıyorlar. Ödevler dağıtılıyor. Dağıtılan ödevleri bir grup emoji ile yaparken, diğer grup emoji kullanmadan yapıyor. Sonucunda emoji ile ödevini yapan grup daha çabuk bitiriyor ve daha çok zevk aldıklarını söylüyorlar.

 2016 yılındaki söylentilere göre de emoji Avrupa'da resmi dil olarak kabul görülmeye başlanacak. Bu söylentiler ne kadar doğru ne kadar değil bilemiyoruz. Bu söylentiler ile beraber emoji dilinin, bir dil olarak kabul edilip edilmeyeceğini de tartışma haline geldi. Şöyle ki; Dilde gramer bilgisi ve düzeni vardır ve kullanırken gramer kurallarına uygun olmalıdır. Ama emojinin herhangi bir gramer kuralı yok. O zaman nasıl dil olarak kabul edilecek. Bu durum için size birkaç örnek vereyim. Mesela arkadaşınız size ''Bugün dışarıda ne yaptınız'' şeklinde bir soru sordu. Siz de bunu emoji ile açıklayacaksınız. Şöyle yapmanız gerekiyor. ''Bisiklet sürdüm. 🚲 Kamp yaptım. 🏕️ Pizza yedim.🍕 ve Uyudum 💤 demeniz için aynı sıralama ile emoji koymanız gerekiyor. Sadece aralarına noktalama işaretleri koymuyorsunuz. Bu şekilde belli bir cümleyi oluşturduğundan kurallı bir dil haline geliyor. 
17 Temmuz Dünya Emoji günü olarak kabul edildiğinden,  Apple engelliler için yeni emojiler tasarladığını duyurdu. Baston, köpek ve işitme cihazı tasarlananlar arasında. Öncesinde de waffle, soğan ve sarımsak emojilerini tasarlayan Apple, farklı emojileri bizlere sunmaya devam edecek.


Türkler için de ayrı emojiler tasarlayan Deniz Hotamışlıgil, ''Emojum'' isimli emoji klavyesi ile nazar boncuğu, sucuklu yumurta, Atatürk, Galata Kulesi, dolma, göbek atan teyze, çay gibi emojiler tasarlamıştır.


 En çok kullanılan emoji ise ''Gözyaşlarıyla gülen emoji''😂 olarak açıklanmıştır. 2. olarak kalp emojisi ❤️ ve 3. ''Gözlerinde kalpler çıkan emoji'' 😍 kullanılıyor.
Emojileri daha iyi takip edebilmek için https://emojipedia.org/ 'a göz atabilirsiniz.
2017 yılında Emoji adlı bir animasyon filmi yapılmıştır. Tony Leondis yönetmenliğindeki filmin Imdb puanı düşük. 2017 yılının kötü filmleri arasına girmiştir.



Farklı emojileri bulabileceğiniz siteler: https://getemoji.com/
https://www.messletters.com/tr/emoji/
https://www.emojicopy.com/
https://www.iemoji.com/

Emoji için bir iş bile ortaya çıkmıştır. İsmi ''Emoji Çevirmenliği''. Keith Broni adından birisi Londra'da bir firmanın yayınladığı iş ilanına başvuru yapıyor. İş kapsamı olarak da emoji trendlerinin takibi, emojilerle ilgili fikir geliştirme gibi özelliklere sahip olması gerekiyor. Aralarından yalnızca Bruni işe alınıyor.

Resim Kaynakları: https://wikinema.com/film/378236-emoji-filmi/yorumlari
https://extraimage.net/image/sVJx
https://travel.squibs.org/squib/4840728-razzie-awards-name-the-emoji-movie-worst-film-of-2017
https://www.pinterest.ru/pin/857443216536466525/
https://www.pinterest.ru/pin/825284700445767395/
https://www.pinterest.ru/pin/695665473668246329/
https://www.pinterest.ru/pin/412290540880696082/
https://www.webtekno.com/turkiye-nin-ilk-yerel-emoji-klavyesi-ile-tanisin-emojum-h23307.html









Yorumlar

Popüler Yayınlar