Menemen Nasıl Ortaya Çıkmıştır? Nasıl Yapılır?

Hepimizin sevdiği ve bildiği menemen nasıl ortaya çıkmış araştırdım. Aslında bununla ilgili araştırma yapan bir yazarımız olmuş. Kendisi ''Geçmişten Günümüze Bilinmeyen Yönleriyle Menemen 1996'' adından bir makale yazmış.
Menemen domates ve diğer sebzeler ile yapılan bir yemektir. Günümüzde yemekten çok kahvaltı için yapılan bir beslenme türüdür. Çoğu kişi de menemenin Osmanlı'dan geldiğini düşünür fakat bunun doğru olmadığını size anlatacağım.

İlk kez ABD'de yetiştirilen domates ile başlamış menemen hikayesi. Gerçekte ''meyve'' olan domates 1893 yılında mahkeme kararınca ''sebze'' sınıfına alınmıştır. Domatesi ilk kez Thomas Jefferson yetiştirmiştir. Önce sarı renkte oluşan domates daha sonra yeşil ve kırmızı renkleriyle ortaya çıkmıştır. Zehirli olduğu düşünülmüş ve yenmemiş. Fakat daha sonra Avrupa'da 1900 yılında ''Aşk Elması'' olarak tanımlanmış ve insanları romantik yapacağı düşünülerek tüketilmeye başlanmıştır.
Türkiye'de ilk kez Adana'da yetiştirilen domates 1920'lerde İzmir'de üretilmeye başlanmıştır. İlk yetiştiren isim de Nizamizade Kadri Efendi imiş. Taşhan'a (hal binası) bir okka domatesi getirip müzayede eden Kadri Efendi, bahçıvan Hafız Mustafa Efendi'ye üç yüz kuruşa ihale etmiş.
Yani domates ülkemize Cumhuriyet dönemi sonrasında ortaya çıkmıştır. Bu da demek oluyor ki menemen Osmanlı yemeği değil.

İlk dönemlerde menemen ekonomisi tarıma bağlanmıştır. Özellikle Rumlardan kalan verimli ve boş araziler mübadele ile Menemen'e göç etmiş, Türklerle paylaştırılmıştır. Bunların en başında Girit Türkleri vardır. Onlar çalışkan millet olduklarından, tarımda çok fazla emek harcamışlardır. Yerliler tarafından pek kabul görmemişlerdir. Buraya göç eden Girit Türklerine karşı tepki göstermişlerdir. Fakat tepkilerine karşı devlet baskı göstermiştir. Daha sonra tüm Balkan ülkelerinden göçler gelmeye başlanmıştır. 1930'lu yıllarda ise gidip gelen misafirlere yumurtalı domates ikram ederlermiş. Yemeğin tadını beğenenler ''Menemenlilerin Yemeği'' derlermiş. Daha ucuz ve daha kolay hazırlığı olduğu için çok fazla tercih edilirmiş.




Menemen Çeşitleri

Sade Menemen
Sucuklu/Kaşarlı Menemen
Mantarlı Menemen
Peynirli Menemen
Tunus Usulü Menemen
Pastırmalı Menemen
Fırında Menemen
Fransız Usulü Menemen
Rokalı Menemen
Fırınlanmış Patlıcanlı Menemen
Sebzeli Menemen
Hamsili Menemen
Tavuklu Menemen
Ekşimikli Menemen
Ispanaklı Menemen
Çakallı Menemen
Kavurmalı Menemen

Bu çeşitlere baktığımız birçoğunun Türk kültürüne özgü şeylerle yapıldığını görebilirsiniz. Belki de böyle olduğu için menemeni Osmanlı'dan geldiğini düşünmüşüzdür.
Bir haber kaynağı da bizim kültürümüzden geldiğini düşünerek böyle bir içerik oluşturmuş :)
https://www.mensjournal.com/food-drink/one-pot-turkish-menemen


Menemen Malzemeleri Ve Tarifi

Domates
Biber
Soğan
Yumurta
Pul Biber
Tuz
Sıvı Yağ

Öncelikle domatesler doğranır. Sonra yağ koyduğumuz tavaya biber ve soğanlar atılır. Pembeleşinceye kadar pişirilir. Pul biber eklenir, domatesler konur, tuz atılır. Son olarak da yumurta kırılır. Orta ateşte ağzı kapalı şekilde pişirilir. Afiyetler Olsun Efendim...

Resim Kaynakları: https://www.mensjournal.com/food-drink/one-pot-turkish-menemen
https://www.giverecipe.com/turkish-egg-dish-menemen/
http://www.thebestcookingrecipes.com/2018/07/turkish-egg-dish-menemen.html
https://steemit.com/tr/@mrcksn/menemen-yapmanin-ipuclari

Yorumlar

Popüler Yayınlar