Nedir Bu Herkesin Şikayet Ettiği Pazartesi Sendromu ?

Çalışan ve okuyan herkesin dert yandığı bir durumdur Pazartesi'nin gelmesi. Pazartesi haftanın, okulun ve işin başlangıcıdır. Haftaya canı sıkkın, bitkin ve mutsuz başlar insanlar. Peki ama neden? Neden Pazartesi haftanın başlangıcıdır ve neden insanlar bunu sendrom olacak kadar ciddiye almışlardır? Öncelikle size neden Pazartesi'nin hafta başlangıcı olduğundan bahsedeyim.
Türkçesi: Yarın Pazartesi mi? Yine Mi? Bunu her hafta yapabileceğimi sanmıyorum!
Türkçesi: Pazar gününü bir Pazar gibi hissetmeyi durdurduğun an Pazartesi gerginliği seni tekmeler. 


 Pazartesi astoroloji'de ''Ay Günü'' olarak geçer. İngilizcesi Monday olan kelimenin kökü (Moon-Day) yani ay günü demektir. Ay gününe göre, o gün duygularımızla, karanlık yönümüzle ve daha çok içimizle karşı karşıya geliriz. O gün diğer günlere göre daha negatiftir. Böyle olduğu için temsil ettiği günü iş hayatımız ve ya okul hayatımızda yansıtmamız çok normal bir hale geliyor.
Eski Türkler'e göre de Pazartesi, çok uğurludur bunun için de eğer bir işe başlayacaksan kesinlikle bugün yapılmalıdır inancıyla karşılaşırız.

Pazartesi Yengeç burçları için de oldukça şanslı bir gündür. Yengeç burçları aileleri ile birlikte evlerinde güvenli hissederler.


Aslında Pazartesi'yi (evinde geçirenler için tabii) temizlik günü yapmak da güzel bir fikir olabilir. Hem hafta başı olduğu için tüm haftayı temiz geçirebilirsiniz. Hem de zaten hafta sonu kirleniyor Pazartesi temizlerim gibi bir algı oluşur. En azından sendromu atlatabilecek bir durum oluşur.
Peki neden bu durumları sendrom haline getiriyoruz? Bence nedeni bariz. Pazar tatilin bitişi ve Pazartesi de yapmanız gereken şeylere başlama günü. Bana göre Pazartesi değil de Cuma hafta başlangıcı olarak kabul edilseydi aynı durum yine yaşanırdı. Bu yalnızca insanın bunu kabullenmemesinden ve bu durumu olağanüstü kötü bir hale getirmesinden dolayı kaynaklanıyor. Her şey psikolojiyle alakalı hale geliyor. Önceki gün yaptığın aktiviteler, dinlenme de buna artı etki yapıyor.

Örneğin : Uyku Düzeni. Hafta içi sabahları erken kalkıyorsunuz ve hafta sonlarını bu saati bir iki saat daha erteleyip uyanıyorsunuz. Yani hafta içi uyum sağladığınız saati hafta sonu değiştiriyorsunuz. Bu da beyin de Pazartesi günü de geç kalkma isteği uyandırıyor ve haliyle o gün size cehennem gibi geliyor.

Sosyallik: İnsan iş yerinde ve özel hayatında ne kadar sosyal olursa o kadar mutlu olur. Yalnızsa daha çok içine kapanır ve o gün onun için pek de iyi geçmez. Ama işe ve ya okula gittiğiniz gün sevdiğiniz bir arkadaşınızdan güzel bir haber duyarak güne başlıyorsanız o gün sizin için gayet de güzel geçebilir ve Pazartesi'nin aslında bir sendrom değil de haftaya başlamak için çok özel bir gün olduğunu düşünürsünüz.

Değişiklik: Bazı insanlar olduğu durumdan çok yakınırlar ve hep aynı şeyleri yapmayı severler. Alışkanlıklarından vazgeçemezler. Bu uyku gibi değil tabi o sizin dinlenmeniz için ayrılan bir süredir. Fakat Pazar'dan sonra (tatilden sonra) işe ve ya okula başlamak değişikliğe gelemediğimizi ve alışkanlıklarımızı değiştirmek istemediğimizi de gösterebilir.
Türkçesi: Pazartesi ama gülümsemeye devam.

Hissiyat: Amerikalı kadınlara uygulanan bir ankette, kadınların kendilerini en az çekici buldukları gün Pazartesi'ymiş. Bunun nedeni de diyet yapmaya başlamak istedikleri, sigarayı bırakmak istedikleri ve ya spora başlamak istedikleri günün Pazartesi olması ama bir türlü başlanamaması.

İşe Karşı Duruşunuz: Yapılan araştırmalara göre insanların %70'i işlerini sevmiyorlar ama mecburiyetten çalışıyorlar ve bunun üzerine de Pazartesi sendromu eklenince işler daha da berbat hale geliyor. Buna okuldan örnek verecek olursak, çocukken öğretmenler Cuma günleri bize hafta sonu yapmamız için birçok ödev verirdi, hala da veriyorlar. Hafta sonunu oyun oynamak ve dinlenmek yerine ödev yaparak geçirirdik. Bazı çocuklar hem oynayıp hem de ödevlerini yaparlardı :) Onlar için Pazartesi sendromu olmazdı ama bazılarımız için ödev kontrolü sırasında gelen ani kalp çırpıntısı sendromun ilerlemesine neden olurdu.
Türkçesi: Yuck! Sadece Pazartesi'nin büyük bir yığınına adım attım!

Sendromu Önlemek İçin Neler Yapabiliriz?
-Öncelikle gece 23:00'dan önce uyumalıyız ki uykumuzu almış olarak kalkalım.
-Pazartesi gününde yapacak güzel şeylerini listeleyin. Yoksa bile işlerinizi listeleyin.
-Pazar akşamı sıcak bir duş alın ve ruhunuzu rahatlatacak müzikler dinleyerek uyuyun.
-Çok fazla kafein tüketmeyin. Bazılarına göre bu daha verimlidir fakat bunun yerine daha çok su içersek hem uykumuz açılır hem de zihnimiz.
-Makyaj yaparak ve ya o gün her zamankinden daha özenli giyinerek de bu duruma motive olmuş olarak başlarsınız.

-Egzersiz yapın. İş yerinde, okulda ve ya evden çıkmadan önce minik egzersizler vücudunuzun daha dinç olmasını sağlar.
-Kendinize diğer günler (hafta sonları) yapacağınız, motive ve enerji verecek şeyler listesi yapın. Hafta sonunu düşünerek işinize daha çok odaklanabilirsiniz. Tabi tersi yaşanması ihtimaline karşın orantılı bir şekilde düşünün :)
-Ve aslında bu durumun geçici olduğunu hissedin, beyninizin bunu düşünmesine izin vermeyin. Sadece ruhsal ve psikolojik bir şey olduğunu, nesnel ve elle tutulabilir herhangi bir şey olmadığını bilin. :)
Türkçesi: Sakin kal ve Pazartesi değilmiş gibi davran. 
Türkçesi: En iyisini yap, yeni değişiklikler dışında, hayatındaki her Pazartesi'yi harikalara dönüştür. 

Bu yazıyı yazarken bazı fotoğraflar gördüm Pazartesi sendromu ile ilgili. Çoğu pazarlama ve reklam şirketleri bu durumu kendileri için bir fırsata çevirmiş. Belki de bize toplum bunu dayatıyordur aslında psikolojik bir durum olan bu sendromun ortaya çıkmasının nedeni de budur. Ama sakin kalmalı ve her şeyin bir oyun olduğunu düşünmeliyiz. :)


Resim Kaynakları: https://www.pinterest.ru/pin/442760207099093023/
https://www.pinterest.ru/pin/85779567878273272/
https://www.pinterest.ru/pin/15903404921067829/
https://www.pinterest.ru/pin/492933121712414102/
https://www.pinterest.ru/pin/457608012108978023/
https://www.pinterest.ru/pin/110056784629363790/
https://www.pinterest.ru/pin/14707136253305295/
https://www.pinterest.ru/pin/361625045060595058/
https://www.pinterest.ru/pin/708402216368162290/
https://yandex.com.tr/gorsel/search?pos=2&img_url=https%3A%2F%2Foneyazio.files.wordpress.com%2F2018%2F11%2Fimg_2994.jpg&text=pazartesi%20sendromu&rpt=simage
https://turkagram.com/pazartesi-sendromu-karikatur-cizim-hayat-saksidakikaktus/
https://www.uludagsozluk.com/e/39170737/

Yorumlar

Popüler Yayınlar