Dante Denince Akla Gelen Kitap: İlahi Komedya İncelemesi

Klasik eser okumayı sevenlerin mutlaka okuduğu ve adından çokça bahsettiren kitap İlahi Komedya'nın Yordam Kitap basımı sayesinde Manga versiyonu ile okuma şansı buldum. Benim anlam veremediğim tek şey Manga denilen şey tersten okunmaya başlar. Neden normal kitaplar gibi baş taraftan başlıyor anlayamadım. Yayınevi'nin bununla ilgili mutlaka bir açıklaması vardır diye düşünüyorum. Acaba sadece manga çizimleri ve yazıları ile basıldığı için mi böyle olmuş? Çünkü Manga Japonlara ait bir tür olduğu için benim aklıma direk olarak Kuran-ı Kerim de olduğu gibi yazıların sağdan sola olarak yazılacağı geldi. Belki de kolaylık olması açısından böyle basılmıştır.



                                                                 Dante'nin Cehennem Tasviri 







Dante ve Vergilius 




Dante, Vergilius ve Minos 



Esere dönersek Dante, İlahi Komedya'da baş karaktere kendi ismini vererek tasvir etmiştir. Dante aşık olduğu kadın olan Beatrice'i ona sevdiğini söyleyemeden kaybetmiştir. Dünyada bir başına kalmış, çaresiz dolaşırken karşısına Vergilius çıkar. Vergilius Dante'ye sevdiği kadına götüreceğini söyler ve onu uzun bir yolculuğa çıkarır. Dante'yi önce kötülüklerin başlangıç ve bitiş noktası olan Cehenneme götürür. Orada kötülük işleyen tüm ölmüş insanların ne kadar acı çektiklerini, neler yaşadıklarını, ızdıraplarını izler. Bu durumun neden böyle olduğunu, insanların neden bu kadar kötülük yaptığını merak eder. Yolculuk boyunca Vergilius'a birçok soru sorar. Onların ateşte yandıklarını, acı çektiklerini gördükçe bu manzarayı daha fazla görmemek için çabalar. Vergilius Dante'ye tüm korkularını atmasını çünkü cehenneme girecekleri söylemesi Dante'de daha fazla korku yaratır. Zina yapan, çocuk taciri yapan, nefsine, öfkesine yenik düşen ölmüşleri görür. Cehennem onu korkutur.
İnsanlar Malebolge denilen kötülük kuyularına atılır. Minos tarafından yargılanır.
Sonra Araf'a götürür. Araf'ta insanlar yaptıkları kötülüklerden arınmak için mesafelerce yol katederler. Yaratıcının huzurunda günahlarından ayrılmaya çalışırlar. Bu aslında tabiri caizse köprüden önceki son çıkıştır. Burada yani Araf'ta günahlarından ayrıldın ayrıldın, sonrası oldukça zorlaşacak.


                                                                 Dante'nin Araf Tasviri 


Son olarak ise Cennet'e götürür ve artık Dante tüm aşamaları geçip Beatrice'e ulaşır. Beatrice Dante'ye onu sevdiğini ve Dante'nin de kendisini sevdiğini bildiğini söyler. Seni buraya ulaştıran şeyin sevgi olduğunu ve sevginin hiç bir kapıyı açamayacağını söyler.




Dante'nin Cennet Tasvirleri 

Dante İtalya(Floransa) doğumlu bir siyasetçi ve yazardır. 1321 yılında ölmüştür. İnferno, Monarşi gibi daha birçok eserin sahibidir. Sıtmadan ölen Dante'nin en ünlü eseri de İlahi Komedya'dır.




Dante bu eserle aslında insanların ne kadar basit olduğunu anlatmaya çalışmıştır. Yaratıcı insanları yaratmış, onlara akıl, duygu ve beden vermiş. Sadece yapmaları gereken şeyin yaşamak ve sevmek olduğunu öğretmiştir. Eğer insanlar birbirlerini sevseler zaten bu kadar kötülük olmayacak dünyada. Sorgulanacak hayatlarında tek yaptıkları şey iyilik ve sevgi olacak. Bize verilen bu mucizevi şeyi de kötülüğü dokundurtacak ve her şeyi mahvedecekler.

Yorumlar

Popüler Yayınlar