Güvenli Bir Kamp Nasıl Yapılır?

Pandemi dışında kampta güvenliğinizi bozacak ya da sizi yaralayacak çok fazla etmen bulunmaktadır. Ateş yakma veya söndürme, hayvanlardan korunma ya da size zarar verecek her türlü şeyden uzak durma ihtiyacı hissedersiniz. Ben de sizlere bu ihtiyaçlardan önemli olarak gördüğüm güvenlik sistemlerini açıklayacağım.





1.Ailecek Gidiyor İseniz 

Çocuklarınızın güvenliği için kamp alanına birçok ailenin gidemediğini duymuştum. Halbuki büyüme çağındaki çocuklar ellerinde sürekli olarak telefon ile doğaya tanıyamıyor ve güzellikleri tadamıyorlar. 
Sayacağım bir kaç madde ile çocuklarınızın güvenliğini sağlamak oldukça basit hale gelecek.

   - Kampta yakılan ateşten her yıl birçok çocuk yaralanabiliyor. Ya ailenin çocuğun üzerine çok düşmesinden (Yapma, etme gibi) ya da ihmalsizlikten oluyor. Bu yaralanmaları önlemek için ateşin etrafına bir çember çizin. Çocuğunuza oyun oynatır gibi eğer bu dairenin içerisine girersek oyundan elenirsin tarzı cümleler ile onun ateşten uzaklaşmasını sağlayın. Hem oyun oynarken motive olur hem de yaralanmadan kampınız keyifli bir hale gelir. 


- Gece olduğunda ve ya kamp alanını terk ettiğinizde ise ateşi söndürmeyi unutmayın. Üzerine su atabilir ya da toprakla ateş yakılmadığını gösterebilirsiniz. Mutlaka küllerinden de söndüğünden emin olmalısınız.


2.İlk Yardım Bilin !

İlk yardım sürücü kurslarında bize en başta öğretilen bir derstir. Nerede olursanız olun her zaman ihtiyaç duyabileceğiniz bir durumdur. Özellikle çocuğunuz düştüğünde, yaralandığında ya da aynı şey sizin başınıza geldiğinde ilk yardım bilginizi konuşturursanız bu size yardımcı olacaktır. 
Bunun için yanınızda ilk yardım kiti getirmeyi unutmayın. 
Diyelim ki çocuğunuzun bileği kanadı ne yapacaksınız?
Yanınızdaki bir bez parçası ile çocuğunuzu bileklerini havaya kaldırmasını isteyin. Daha sonra bandaj ile bilek kısmından parmakları bandajı geçirin ve bağlayın. 
Aynı işlemleri kolu, bacağı ya da kafası için de yapabilirsiniz.
En önemlisi daha ciddi bir durum varsa mesela ayağa cam batması gibi en yakın sağlık kuruluşuna götürün. Siz müdahale etmeyi denerseniz mikrop kapma riski fazla olacaktır.


3. Bisikletiniz ya da Kaykayınız Var İse

Eğer kampa bisiklet ya da kaykay götürdüyseniz mutlaka kask, eldiven ve dizlik takmayı unutmayın. Kamp yaptığınız yer her zaman sürüş yaptığınız yer olmadığı için farklı yollarla karşılaşabilir ve tehlikeli olabilir.


4. Hayvanları Korkutmayın Onlar da Sizi Korkutmasın ! 

Bir kampımızda gece tilki ile karşılaşmıştık. Gece oldukça ses çıkarmıştı. Tilki gece yemek aradığı için ona bir kaç parça yiyecek verdik ve gitti. Bu tarz durumlarda insanlar genellikle hayvanları öldürmeye ya da bıçaklamaya yönelirler. Yırtıcı bir hayvan da olsa bu tarz hayvanların yaşadığı yerlerde kamp yapmayı tercih etmemelisiniz. Bunun için kamp yerinizi daha önceden iyice araştırmalısınız. 


5. Güvenlik Olan Yerleri Tercih Edin !

Bunu belki çok fazla dile getirdim ama kamp alanlarında duran güvenlikler her zaman insanın daha huzurlu bir tatil geçirmesini sağlıyor. Diğer türlü ıssız bir yerde tanımadığın birçok kişi ile beraber korkabilir ve kendinizi güvensiz hissedebilirsiniz. 



6. Denize Dikkat !

Karadeniz'de ya da Marmara'da kamp yapıyorsanız genellikle su dalgalı ve yosunlu oluyor. Bu dalga yüzünden de maalesef birçok kişi hayatını kaybediyor. Bunun olmamasına dikkat etmek için derin olmayan ya da sınırlar ile belirtilen yerlere gitmenizde fayda var.



7. Cildiniz Değerli Olmalı !

Cildinize iyi bakmanız için özellikle güneşte çok fazla durmamayı tercih edin. Güneş kreminizi yanınızdan ayırmayın ve serin bir yerde muhafaza edin. 
-İçtiğiniz suya dikkat edin.
-Ayaklarınızın rahat etmesi için rahat ve konfurlu bir ayakkabı ya da terlik giyin.
-Sineklerden korunmak için sinek savarı mutlaka unutmayın. 



8. Eşyalarınıza Gereken Önemi Verin!

-Yastığınız, matınız ve uyku tulumunuz mutlaka yanınızda olsun. 
-Çadır seçerken de sizi dört mevsim koruyacak bir çadırı seçin. 
- Şemsiye ya da gölgelik alarak çadırınıza gelen yağmur ve güneşi de engelleyebilirsiniz. 







Yorumlar

Popüler Yayınlar