Özgür Olmak Benim De Hakkım Değil Mi? Unortodox Dizisi İnceleme (Spoiler!)
4 bölümlük mini dizi olan Unortodox, Deborah Feldman'ın anılarından oluşan aynı adlı eserden uyarlanmıştır. Dizi geçtiğimiz yılın Mart ayında Netflix tarafından yayınlanmıştır. Dizi Alman-Amerikan yapımı bir drama olarak karşımıza çıkıyor. Unortodox kelime anlamı olarak Ortodox olmayan, alışılmadık demektir.
Unortodox Konusu
Esty adında Musevi bir aileye mensup bir kadın genç yaşta görücü usulü diyebileceğimiz bir şekilde evleniyor. Daha sonra kocasının ondan boşanmak istemesi üzerine annesinin yanına Berlin'e kaçıyor ve orada kendisine farklı bir hayat kurmak için uğraşıyor.
Spoiler vermeden anlatamayacağım ama olayların hepsini anlatma şansım da yok.
Esty karakteri diğer Musevi ailesindeki kadınlara hiç benzemeyen, farklı idealleri olan bir kadındır. Hem genç yaşta olması karakteri daha da hayal kurmaya teşvik ediyor diyebilirim. Daha önce cinsel hayatı olmayan Esty, evliliğinde bu durumdan pek hoşlanmıyor ve eşine, ailesine göre de beceremiyor. Musevi ailesine göre (dizide anlatılandan yola çıkarak) evlenip çocuk yapmak zorundasın. Ancak o şekilde senin diğerleri gibi normal birisi olduğun kanıtlanabilir. Eğer çocuk yapamazsan anormal bir durum var demektir.
Yahudilerin dinlenme günü dedikleri Şabat gününde kaçmıştır.
Berlin'de dinine aykırı olan (koşer) domuzlu bir sandviç yemiştir.
Dikkatimi Mikve dedikleri cinsel ilişkiden önce girdikleri havuz çekmişti. Onlar için o kadar önemli ki bir sürü hazırlık yapıp, havuza giriyorlar ve orada dua edip, geceye hazırlanıyorlar. Bizim dinimizde de var fakat bunun için dışarı çıkmıyor, ibadetimizi evimizde gerçekleştiriyoruz. Sadece ilginç geldi :)
Yanky yani Esty'in eşi iyimser fakat evliliğindeki her olayı ailesine anlatmaktan çekinmeyen bir adamdır. Evliliklerin iki kişi arasında kalması her zaman bana göre doğru olandır. Üçüncü kişi girdiğinde her şey karmaşıklaşır ve boşanmaların çoğu da bu yüzden meydana gelir. Yanky yaptığı şeyden pişman olup, Esty'in peşinden Berlin'e gitmiş olsa bile bunu kendi itibarı için yapmıştır. Sevgisine dair bir şey anlaşılamadığı için itibarı için gittiğini düşünüyorum çünkü ailesine evlendiği kadının onlar gibi normal olduğu ve çocuk doğurabileceğini ispatlaması diğer tüm akrabalarında gördüğü olağan bir durum. Bu durumu kesinlikle kendini kanıtlamak için açıklamak istedi.
Esty'in annesi de küçükken elinden alından kızından ayrılmış ve kendi hayatını Berlin'de sürdürmeye başlamıştır.
Moishe karakteri ise Yanky'in kuzeni olarak karşımıza çıkıyor. Bu karakter de her ne kadar dine göre hareket ediyormuş gibi görünse de dinlerine aykırı her şeyi yapıyor. Böyle derler ya bazen ne kadar iyi görünürsen görün içinde az da olsa kötülük vardır. Çünkü hiç birimiz mükemmel değiliz. Moishe da öyle bir karakter, pisliği yüzüne yansımış.
Esty'in bu hayatta isteyebileceği en önemli şeyin müzik olduğunu görüyoruz. Tesadüfen konservatuarda okuyan çocuklarla tanışıyor. Seçmelere giriyor. Özgürlüğü tanıyor. Hep etek giyen Esty mağazaya girip pantolon deniyor ve seviyor. Bize ne kadar normal gelse de bazı dinlerde hala pantolon anormal bir giysi. Tabi doğuda da böyle bir durum olabilir. Bunu bilmiyorum ve yorum yapmak bana düşmez.
Sadece şunu söyleyebilirim ki insanlar her ne kadar din de olsa işin içinde itibar için kendisinden başka her şeyi harcamaya hazırlar. Bu dizide kendilerini de harcadıklarını görüyoruz. Küçük yaşta evlilik, hayatın boyunca sadece evli olup, çocuk yapıp, dedikodu yapmanın güzel olabileceğini düşünmeleri ve bu düşüncelere iten faktörler Halbuki ne güzel herkes istediği gibi yaşasa. Değil mi?
Yorumlar
Yorum Gönder