Kağıtların Doğada Kalma Süreleri ve Tehlikeleri

 

Her birimiz marketlere gittiğimizde aynı soruları soruyoruz. Acaba kağıt poşet kullanmak, plastik poşet kullanmaktan daha mı iyidir diye? Ama sorun şu ki kağıtların geri dönüşümleri yetersiz olduğu için artık onlar da doğaya karşı tehlike unsuru oluşturuyor. 



Amerikalılar yılda 10 milyar'dan fazla kağıt tüketiyor. 14 milyon ağaç da bu kağıtların üretimi için kesiliyor. 



Dünya çapında her yıl 4 milyarlık bir plastik çanta tüketimi varken, neden bu tüketilen plastik ve kağıtlar geri dönüştürülemiyor? 

Araştırmalara göre kağıtlara harcanan enerji plastiklere harcanan enerjinin 4 katı olduğu yönünde. 
10 Amerikalı'nın 7'si plastiğin birincil kaynak olarak petrolden üretildiğini bilmiyor. Ki bunu bizler de çok bilmiyoruz diye düşünüyorum. 
Kağıt çanta üretiminde plastik çanta üretimindeki su kirliliğine yüzde 50, hava kirliliğinden de yüzde 70 daha fazla olduğu araştırılmış. 


Bu tabloda kağıdın nasıl aşamalardan geçip de elimize ulaştırıldığını görüyoruz. 




Plastiğin geri dönüştürülmesi kağıdın geri dönüştürülmesinden %98 daha az enerji ile elde ediliyor. 
Örneğin 1 ton plastik çantanın dönüştürülmesi 4 bin dolarlık bir maliyetle elde edilirken, marketler 32 dolara satılıyor. 



Ülkelere Göre Kağıt Tüketim Oranları

İlk sırada Belçika karşımıza çıkıyor. Bu tablo üzerine Türkiye'de acaba bu tablo nasıl olur diye baktım. Yalnızca aşağı linkten bulabildim. 
https://www.paperonweb.com/Turkey.htm


Yukarıdaki tabloda bir ofis çalışanının yaklaşık olarak bir yılda kullandığı kağıt sayısını görüyorsunuz: 10.000 kağıt. Amerika'da yaşayan her bir insan 334 pound karşılığında geri dönüştürebiliyor. 

Kağıt gerçekten ne kadar üretiliyor?

1997 yılında Wolkswagen Beetles için kağıt üretimi yaklaşık olarak 200,000 ağırlıkta.
Son 20 yıla bakarsak kağıt üretimi %126 oranında artış gösteriyor. Bilgisayar kullanmak kağıt tüketimini azaltmıyor.  Amerika ve Kanada dünyanın en büyük kağıt üreticileri. Gelecekte Japonya, Finlandiya ve İsveç ülkeleri en büyük kağıt üreticileri olacak. 

120.000 pound karşılığında ne kadar kağıdı kurtarabilirsiniz?

Bunun cevabı da tabloda gösterildiği gibi 1.000 adet ağaç, 22,800 litre yağ, 2,400,000 kilowat enerji, 420,000 litre su. Oldukça az . 

Peki Kağıda Ödenen Miktar Ne Kadar?

Her yıl bir dolaba verilen fiyat 1,500 dolar. 12 adet dolap üretmek ise ek işçi ile sağlanıyor. 
Normal bir işçi zamanının %40'ını dosyaları aramakla geçiriyor. 
%70'i ise yangın ya da selden dolayı 3 hafta sonuçlandıramıyor. 
Bir belgeyi bulmak ortalama 18 dakika sürüyor.
Amerika'daki büyük şirketlerden her 12 dakikada bir belge kayboluyor. 

Dosyadaki bir belge bize 20 dolar zarar veriyor. 
Dosyalanan her kağıt 125 dolar ve kaybolan her bir kağıt 350 dolar zarar veriyor., (minimum 700 dolara çıkıyor)

Bazı ülkelerde geri dönüşüm sahaları varken bizim ülkemizde bu tarz sahalar daha yeni yeni oluşturuluyor. Mesela her hafta Cuma günü mahallemizin bakkalına geri dönüştürülmek üzere toplanan atıkları almaya gelen bir kamyon var. Ama nereye götürüldüğünü pek bilmiyoruz. Gerçekten geri dönüştürülüyor mu bilmiyoruz. 
Bulunduğum şehirdeki atıklar için böyle bir site oluşturmuşlar ve çalıştığım yere de yakın.
http://gebzeatik.com.tr/
Aynı zamanda her hafta çöp toplama etkinlikleri oluyor. Ben çalıştığım için maalesef katılamıyorum ama atıklarımı her hafta düzenli olarak veriyorum. 
Ayrıca çok hoşuma giden bir şey daha var. Yağ atıkları için bir toplama aracı da geliyor evinize. 5 kg olan atık yağınızı teslim ediyorsunuz ve yerine bir adet bulaşık deterjanı hediye ediyorlar. Henüz bu etkinliğe dahil olamadım. Çok yağ tüketen birisi değilim. Ama evinde yağı bolca tüketen aileler için oldukça güzel ve örnek olabilecek bir etkinlik olmuş. 

Bunlar dışında zaten bazı şehirlerde bu tarz etkinlikler yapılıyordu. Örneğin Konya'yı bu konuda çok takdir ediyorum. Konya oldukça geniş bir yüz ölçüme sahip ve neresine giderseniz gidin tertemiz. 4 yıl Konya'da yaşadım ve yer altına gömülen çöp kovalarını ilk orada gördüm. Geri dönüştürülmek üzere ayrılan karton, plastik gibi çöplerin ayrıştırıldığını ilk orada gördüm. Bana öğretilen ilk şeylerden biri de temiz olmak, çöpleri gerektiği yerlere atmak olduğu için bu tarz örnek davranışlara saygım sonsuz. Umarım daha da ilerler ve bu davranışları devam ettiririz.






Yorumlar

Popüler Yayınlar