Mutfakta Sıfır Atık Elde Etmek İçin Öneriler

 Bununla ilgili daha önce yazı yazmıştım fakat bu sefer yalnızca mutfağı kapsayacak bir yazı olacak. Mutfakta arta kalan yiyecekleri çöpe döküyoruz. Fazla alışveriş yapıp, son kullanma tarihini geçirtip yine çöpe atmak zorunda kalıyoruz.






İlk madde işe yaramasa da 2. maddede yiyecekleri sarmak bayatlamasına engel olur ve taze kalmasını sağlar. Ama plastik bir koruyucu ile değil de balmumu maddesinden oluşan koruyucular ile yapmalısınız.
Yine aynı şekilde plastik saklama kapları yerine cam ya da paslanmaz çelik kaplarına koymalısınız yiyecekleri.
Plastik sünger fırçası yerine bambudan yapılan fırçalardan kullanmalısınız.
Yemek pişirirken silikon kaplarda, buzlarımızı silikon buzluklara koymalısınız. Aynı şekilde ahşap kaşıklar kullanmalısınız.
Bulaşık deterjanınızı satın almak yerine kendiniz yapmalısınız. Bunun için de su, karbonat, yağlar ve castille sabunu kullanarak elde edebilirsiniz.
Bulaşık makinesi deterjanını da ya ekosisteme uygun deterjanlardan almalı ya da kendiniz yapmalısınız.


Bambu kaşık çatal seti, bambu fırçası, bambu diş fırçası, cam kavanoz, geri dönüştürebilir kahve bardakları ve çantalar, bez alışveriş çantası, bambu pipetler, not kağıtları, bambu şişeler ve bambu temizleyicilerden kullanarak sıfır atığa katkı sağlayabilirsiniz.


Eğer artıkları yemek istemiyorsanız da çöpe atmak yerine sokak hayvanlarının yemesi için kenara koyun. Tabi küflenmiş ve bozulmuş yiyecekleri değil. 
Bulaşık makinesini yeterince dolmadan çalıştırmamalısınız. 
Bulaşıklarda kalan artıkları temizlerken su yerine fırça kullanırsanız, sudan tasarruf etmiş olursunuz. 
Buzdolabını ihtiyacınız olmasının yanı sıra açık tutmayınız. Enerji tasarrufu sağlaması açısından önemli bir husus. 
Evinizde kendinizin yapacağı yiyecekler ve içecekler olsun ki , böylece çok daha fazla alışveriş yapmaktan kaçınırsınız. Bu şekilde atık da elde etmezsiniz. 






Yorumlar

Popüler Yayınlar