Neden Tek Tip Güzellik Algısı Var? Hiç Düşündünüz Mü?
Aslında başlıktan da anlaşılabileceği üzere bu konu oldukça geniş. Ben sizlere edindiğim bilgiler ve tecrübeler doğrultusunda bu durumu açıklayacağım.
Kendimi bildim bileli etrafımdaki insanların dış görünüşlerine göre yargılandıklarına şahit oldum. Okulda, sınıfta, dershanede, dışarıda bu hep böyleydi. Mesela sınıfımızda sarışın kızlar vardı. Saçları , kaşları sarı, gözleri mavi renkte. Bu kızlar her olayda öne çıkarlardı. Öğretmenlerin gözdesi, okuldaki ve sınıftaki erkeklerin aşık olduğu tipte kızlardı. Diyeceksiniz başka kızlara yapılmıyor muydu bunlar? Yapılıyordu fakat bu kadar bariz bir farkla değil. Sen ne yaparsan yap o kızlardan biri olamazsın tavrıyla bakarlardı. Göze iyi geldiğini düşündükleri bu güzellik algıları hiç değişmedi. Tabi bazı durumlarda bu kızlar hem de sınıfın ve okulun en başarılı ve çalışkan kızları da olabiliyordu. Yani o saçma ama herkesin müptelası olduğu malum kelime bir araya gelip bu kızları işaret ediyordu. Popüler. Nerede bu tarz kızlar ya da erkekler (birazdan değineceğim) var, orada ulaşılamaz güzellikler varmış gibi gelirdi hep. Ama o zamanlar da farkındaydım, şimdi de. Neden bir insan dış görünüşüne göre iyi ya da kötü oluyordu? Bu insan nasıl konuşuyor, insanlara nasıl davranıyor, merhametli mi değil mi? bunlar neden göz ardı ediliyor da, güzeller diye hep kazananlar onlar oluyordu? Anlaması güç. Erkeklere gelirsek de yani kızlar da olduğu gibi tek tip erkek güzelliği vardı. Uzun boylu, zengin, renkli gözlü ve esmer dışında her cilt tipi olur. Tabi ki gözde öğrenciler olmayı kızlardan daha çok hak etmiyorlardı insanlara göre.
Bu resimde kadına söylenen ya da karşısındaki insanın bir bakışıyla kadının anlayabileceği düşünceler yazılmış :
Seni Daha Az Güzel Yapmayan Şeyler
-Saç köklerin çok büyümüş.
-Kirpiklerin uzun değil.
-Tırnakların uzun değil.
-Bugünkü egzersizi kaçırmışsın.
-Ojelerin yok.
-Cildin bronz değil.
Vücudunda Sevmen Gereken Güzel Şeyler
-Kolların sarkıyor.
-Benzersiz kıvrımların var.
-Kalçaların mükemmel bir şekilde şekilli.
-Göbek kıvrımların hoş görünüyor.
-Şekilsiz, ölçüsüz ve eşit olmayan göğüslerin var.
-Orta parmağın ''Kimse beni değersiz'' hissettiremez diyor.
Yukarıda anlattığım şeyler bu yaşıma kadar hep karşıma çıktı ve bir daha da ortadan kaybolmadı. Şimdi diyeceksiniz, şimdi de mi aynı? Eee yani. Biraz biraz güzellik algısı değişse de, yine de öyle tutucu algılar var ki, tüm bunlar boşa gidiyor. Yavaş yavaş kırılıyor ama kökten bu şekilde yetişmiyor işte. Yine bakıyorum o yaşlarda nasılsa aynı gidiyor. Bu farkındalık sadece sosyal medyaya bu şekilde yansıtılıyor bana göre. Dışarıda bir ünlüyü makyajsız görünce olay yaratan magazinciler gibi insanlar birbirlerini makyajsız görünce vizyonsuz kelimesini paspal kelimesini yapıştırıyorlar insana. Halbuki ne alakası var? Bir insan kendisini makyajsız ve doğal hali ile güzel hissettiği için bu tarz şeylere gerek duymaz. Ama gelin görün ki, bu algı bitsin.
Çocukken şunu hatırlıyorum zamanında zayıf kadın vücudunun güzel ve zarif olduğunu söyleyen markalar şimdi farklılık yaratmak için her kadının ve her kadın vücudunun güzel olduğunu savunuyorlar. Peki neden zaman geçtikçe fikirler de değişiyor? Çok mu radikalleşiyoruz yani dünya olarak? Yoksa birisi çıkıp hayır böyle değil dediği için mi onu savunmaya başlıyoruz birden?
Bana göre kafalar değişiyorsa o zamanlarda değişmeliydi. Şimdi değişmesinin normal bir şey olduğunu düşünürsek o zamanlar tek bir algı yaratmayı başaran bu markalar şimdi bunun tam tersini söylese de bana pek inandırıcı gelmiyorlar. Çünkü kadın o zaman da kadındı, vücut o zaman da vücuttu. Zaten o zamanlarda radikal değişikliklerde bulunan veya farklı düşüncelere sahip birçok insan görebiliriz. Yani o zamanlar bu düşünceler varsa neden tek bir algı vardı?
Aslına bakarsak insanlara neyi dayatırsan onu savunmaya ve doğru kabul etmeye meyillidir. Şimdi algıların değişmeye başlamasının nedeni de bu. Aslında düşündüğü şey ben kiloluyum, sivilcelerim var, saçlarım ince ama her şeyden önemlisi bir kadınım diyebiliyor. Bunu diyebilmesinin asıl nedeni de etrafındaki insanların tek güzellik algısından çıkıp, bunu çeşitlendirmesi. Evet diyor benim gibi düşünen insanlar da var ve ben de artık düşüncemi özgürce ifade edebilirim.
Resimde iki farklı yüz var ve bu iki yüz de hem depresyonda, hem gergin hem de intihara meyilli. Halbuki birisi gözümüze dağınık görünürken diğeri daha derli toplu görünüyor. Mental hastalıklar her insana farklı görünür. Bu iki farklı gündeki aynı kişi bile olsa.
Bu resimde de keşke insanların fiziksel görünüşüm gibi mental sağlığıma da aynı şeyleri söylemesini isteyen birisi var.
-Baş ağrıları
-Kramplar
-Yorgunluklar& bitkinlikler
-Ağrılı çene ve diş
-Gece gündüz terleyen eller
-Kalp çarpıntıları
-Ağrılı ve solgun parmaklar
-Kaskatı, gergin omuzlar
-Duyusal aşırı yük
Bundan anlaşılacağı üzere ne kadar zayıf ve güzel olursan ol yine de mükemmel olmuyorsun. Bunun getirdiği birçok rahatsızlık da oluyor. Bir de video anımsadım. Foster The People'un bir müzik klibi. Orada manken bir kadın var ve hiç bir şey yemeden, içmeden yaşamaya çalışıyor. Çevresindeki tüm kızlardan daha zayıf ve gösterişli olmaya çalışıyor. Pamuk yutuyor sonra da tek tek kıskandığı kadınları yutmaya başlıyor. Bana çok garip ve iğrenç gelmişti bu klip. O zaman anlamıştım çevresinin dayattığı güzellik algısına ne kadar da kendisini kaptırmış, sonu kötü olsa bile mükemmel olacağını sandığı şeye dönüşmeye çalışıyor.
Yorumlar
Yorum Gönder