Yeşil Eşarplı Kız Misali! Fuların Tarihçesi
Kadınların boyunlarından ya da saçlarından eksik etmedikleri fuların tarihi yolculuğuna hoş geldiniz. Fular deyince aklıma hep Bir Alışverişkoliğin İtirafları'ndaki Yeşil Eşarplı Kız sahnesi geliyor. Bir fular ya da eşarp bir kadını bu kadar çok değiştirebilir mi? Ya da fark edilmek için illa ki fular mı takmak gerekir?
1960:Pop artların ortaya çıktığı bu dönemde birbirleri ile uyumlu fular ve kıyafetler ortaya çıktı.
Bazı otellerde kural olarak fular takmak zorundasınız. Misafire karşı hoş ve derli toplu görünmeniz içindir. Ayrıca nazik ve kibar görünmek için de gereklidir fular. Rengi de oteli sembol eden renkte olmalıdır ki kıyafetinize bakılırken fular dikkat çeksin. Ben de 1 ay otelde çalıştığımdan örnek veriyorum. Bir gün hatırlıyorum fuları bandana olarak kafama takmak istemiştim ama müdür izin vermemişti. Nedeni hem kural gereği yasak olması hem de çok daha fazla dikkat çekeceğini düşünmüş olmasıydı. Benim fikrimce tabi.
İlk olarak 1920'li yıllarda karşımıza çıkıyor fular.
Modern çağların başlangıcı. O dönemler fular saça takılan bir aksesuar olarak kullanılmaya başlanmış. Coco Chanel dönemleri. Biraz egzotik biraz çingene tarzı fularlar.
1930: Bu yıllarda yine saçlarda ama saçların yarısını kaplayan bir şekilde. Ya da boyna takılan bir aksesuar olarak kullanılmaya başlanmış.
1940: Tüm boynu kaplayan fularlar moda olmuş. Aynı zamanda daha parlak renk fularlar.
Saçın belli bir bölümü kapsayacak şekilde üsten bağlanan bir fular ortaya çıkarmışlar.
1950:Audrey Hepburn'ün başında gördüğümüz o fularlar ortaya çıktı. Yine 1930'lu yıllardaki gib saçın büyük bir bölümünü kapatan fularlar görmeye başladık.
Aynı zamanda ince bir şekilde boyna bağlanan fularlar.
1970: Hippi dönemlerinde fularlar da hippi tarzı yapılmaya başlandı. Bu dönemde biraz daha büyük ve uzun fularlar ortaya çıktı.
1980: Boyna atkı gibi geçirilen ve başa da şapka gibi takılan fularlar ortaya çıktı.
1990: Daha tropik renklerin olduğu bu dönem fularlara da yansıyor.
2000: Bu yıl da moda olan saçın yarısına fular bağlama o zaman popülermiş.
Boyna tüm fuları geçirmek de modaymış tabiki.
2020: Bu yıl saçı at kuyruğu yapıp fular bağlamak moda oldu. Aynı zamanda saçın yarısına da fular takılıp, halka küpeler ile hoş bir görüntü oluşturulmuş.
Bir de bu yıl fulardan kıyafet yapma modası çıktı.
Fular Bağlama Şekilleri
Bu kadar farklı modadan sonra birçok değişik bağlama şekilleri de olacak haliyle.
Bu resimde saç tipinize göre nasıl fular bağlamanız gerektiğini gösteriyor.
28 farklı şekilde fular kullanımı.
Yorumlar
Yorum Gönder