Türk Ressamlar ve Nadide Eserleri Part:1

 Ülkemizin resim sanatına olan ilgisi son yıllarda oldukça artmaya başladı. Aslında eskiden daha çok olduğunu bile gözlemleyebiliriz. Onların yaptıkları eserler o kadar güzel ve o kadar eşsiz ki bloğumda yer vermesem ayıp ederim diye düşündüm. 

İbrahim Çallı

6 yıllık eğitim hayatını 3 yılda bitiren İbrahim Çallı, Roben Efendi'den resim dersleri almıştır. Şeker Ahmet Paşa'nın tavsiyesi ile Sanayi-i Nefise Mektebi yani Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi'nde eğitime başladı. O dönemin kurallarının uygulamaktansa kendisine uygun bir çizim anlayışı geliştirmiştir. 





Fikret Mualla

Yaşadığı zorlukları unutmak için resim yapmaya başlayan Fikret Mualla'nın hayatı bambaşka noktalara gitti. Yaşadıklarının tam tersine coşkulu, neşeli eserler sergiledi. Picasso'nun övdüğü ve bir resmine satın aldığı Fikret Mualla'nın ölümünden sonra Paris'te eserleri açık artırmaya çıkarılmıştır. Bu eserler ülkemiz tarafından alınıp Ankara Resim ve Heykel Müzesi'nde sergilenmeye başlamıştır. 





Aliye Berger

117 yaşında hayata veda eden Aliye Berger, Türkiye'nin ilk kazma ve gravür sanatçılarından birisidir. Aynı zamanda yaptığı farklı resimlerle de adından sıkça söz ettirmiştir. Bugün doğum tarihi olan Aliye Berger'i saygıyla anıyoruz. Diğer ressamlar gibi. 


Kamil Aslanger

Jandarma subayı olan Kamil Aslanger emekli olduktan sonra tüm zamanını resme ayırmıştır. Resimlerdeki konularının hepsi İstanbul'dur. Son 15 yıldır da oryantalizm üzerine incelemeler yapmıştır. Öz öğrenimli bir sanatçıdır.





Nuri İyem

İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi mezunu Nuri İyem, Mardin'de yaşadığı yıllarda babasının usturalarını kullanarak uçları açtığı kalemlerle resim yaptığını söylemişti. Babasının ona öfkelendiğini hatta bunun için tokat bile attığını anlatmıştı. Resim yapmak onun için bir tutkuydu. Resimlerinde Anadolulu kadınları resmetmiştir.









Turgut Zaim

Paris'teki eğitiminden sonra Türkiye'ye dönen Turgut Zaim Devlet Tiyatrosu Genel Müdürlüğü'nde dekoratörlük yapmıştır. Folklor ve gelenekleri ilgili resimler ele almıştır. 





Mahmut Cuda

İbrahim Çallı'dan eğitim alan Mahmut Cuda, 1923'te Münih'e giderek eğitim hayatına orada devam etmiştir.







Hale Asaf

Portre ve manzara resimleri ile tanınan Hale Asaf Mühri Müşfik Hanım'dan ilk resim derslerini almıştır. Namık İsmail'in öğrencisi olan Hale Asaf Paris'e gittiği yıllarda Türk seramik sanatçısı İsmail Hakkı Oygar ile nişanlanmıştır.





Mihri Müşfik Hanım

Türkiye'de çağdaş resmi başlatan kadın ressam Mihri Müşfik Hanım Sanayi Nefise Mektebinin ilk yöneticisi olmuştur. Resme olan tutkusundan dolayı aristokrat yaşamını bırakıp yoksul bir hayat sürmeye devam etmiştir. 





İbrahim Balaban

Hint keneviri yetiştirdiği için hapishaneye giren İbrahim Balaban orada Nazım Hikmet ile tanışmıştır. 2000'den fazla tablo üreten ressamın aynı zamanda 11 kitabı vardır. Toplumsal gerçeklikleri resimlerinde yansıtmıştır.




Abidin Dino

Türkiye'de sürgün dönemini yaşadıktan sonra Paris'e giden Abidin Dino sanat yönünün ağır basmasından ötürü eğitimine yarıda bırakmıştır. Resim, karikatür ve yazı alanlarında kendisini geliştirmiştir. 











Yorumlar

Popüler Yayınlar