Mutfakta Sıfır Atık Elde Etmek İçin Öneriler Part:2
Eğer mutfağınızda kuruyemişlere ve plastik poşetlere koyduğunuz besinler var ise, bunları basit bir şekilde plastikten uzak tutabilirsiniz.
Evinizde kullanmadığınız bir takım kumaşlar var ise bunlardan küçük ya da büyük torbalar dikebilirsiniz. Böylece plastik poşetlerde saklamak yerine geri dönüştürülmüş torbalarda yiyeceklerinizi saklayabilirsiniz.
Yine cam kavanozlarınızın plastik kapakları yerine bu kumaşlardan kapaklar elde edebilirsiniz.
Mutfak alışverişinizi yapmadan önce mutlaka mutfağınızda neler olduğunu kontrol edin. Hepimiz evde olmadığını düşündüğümüz birçok şeyi tekrardan satın alıyoruz. Eve geldiğimizde aldığımız besinin aynısını gördüğümüzde üzüntü ve hayal kırıklığı duyuyoruz. Gün geçmeden önceki aldığımız şeyler bayatlıyor ve atmak zorunda kalıyoruz.
Besinleri, yiyecekleri kavanozlara koyun. Kendi paketlerinden çıkarın ve bir dolapta muhafaza edin. Böylece mutfağınızda hangi yiyeceklerin olduğunu daha kolay görecek ve ona göre alışveriş yapacaksınız.
Eğer çalışıyorsanız, evden hazırlamak istiyorsanız küçük kavanozlara besinleri dilimleyerek koyun. Böylece hem yiyebileceğiniz kadarını koymuş olursunuz hem de çöpe atmamış olursunuz.
Kağıt havlular yerine bez havlular kullanırsanız, kağıtlar boş yere tüketilmeyecek. Tekrar tekrar kullanabileceksiniz.
Stoklamayı öğrenin. Bu yöntemi evimde yaptığımdan beridir çok fazla alışveriş yapmadığımı fark ettim. Eğer indirim varsa o üründen 1 adet almak yerine, 1'den çok alıp stokluyorum. Böylece hem daha uyguna alıyorum hem de sürekli olarak alışveriş yapmıyorum. Sadece ne kadar olduğunu biliyorum ve ona göre hareket ediyorum.
Stokladığınız malzemelerin üzerine etiket yapıştırarak hem son kullanma tarihini öğrenir hem de daha rahatça ulaşabilirsiniz.
Düzenli olmak da son derece önemli. Örneğin buzdolabını karmaşık bir şekilde duruyor. Yapmak istediğiniz bir yemek var ama malzemesini buzdolabında bulamadınız. Çünkü buzdolabınız karışık. Düzenli bir şekilde dizmiş olsaydınız rahatça bulabilirdiniz. Yiyeceklerinizi kahvaltılık, sebze, meyve, bakliyatlar ve içecekler olarak ayırabilirsiniz.
Evinizde sebze ya da meyve yetiştirin. Tek yapmanız gereken tohum ve toprak alıp, bitkilerin sevebilecekleri bir yer bulmak. Böylece mutfağınıza alacağınız sebze ya da meyvenin sayısında azalma yaşayacaksınız. Ekonomiye minik de olsa katkı sağlamış olacaksınız.
Evinizde stok yapacağınız ya da buzdolabına sığmayan ürünleri koyamadığınız yiyecekler için marketlerde çöp olarak atılan kasaları kullanabilirsiniz. Evet onlar plastik ama ahşap olanları da var. Ayrıca plastiği kullanarak atmak yerine tekrardan kullanıp, değerlendireceksiniz. Bu şekilde düşünürseniz, kasaların içerisine diktiğiniz kumaşlar yiyeceklerin saklanmasında büyük rol oynayacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder