Stres Altındayken Nasıl İletişim Kurmalıyız?

Dikkatli Konuşmak

Özel ve belirleyici olun: Dinleyiciler akıl okuyucuları değildir. Özellikle problemi ifade etmekte. Diğerleri ne istediğini ya da ne hissettiğini muhtemelen bilemezler.

Daha az şey söyleyin: Sessizlik yorgunluk hissettiğimizde ya da stres altında olduğumuzda güçlü olmamızı sağlar. Sık sık durakladığımızda söylediklerimizi anlayamayız. Gerçekten önemli olmayan bir durumda abartmaya ve kızmaya meyilliyizdir.

Odaklanın: Tartışma sadece elimizde olmamakla beraber ,yolumuzu kaybettiren ve kafa karıştırıcı eski konuların büyümesine neden olan etmenlerden birisidir. Kötü ve gerçekleşmeyecek, tehdit içerikli şeyler söylememeliyiz. 

İncelik: Yasaklı şeyler her zaman ayıplanır. Eleştirici, ayıplanan ya da bilinenden çok açıklayıcı yorumlarda bulunmalısınız. ''Ben '' ibaresi dinleyiciler için daha az tehdit edicidir.



Dikkatlice Dinlemek

Eleştiriyi başarılı bir şekilde kabullenmek: Kahve filtresi gibi düşünün, duygusal tortuları süzün (korku-kızgınlık gibi)

Tavsiye vermeden söylediklerinizi kabullenin: Konuşmacının yanlış şeyler söylediğine inandığımız ve çok iyi hissettiğimiz zamanlar olur. Ama sonunda tavsiyeleri takip ettiğimizde zamanlama önemlidir. En iyisi dinlemektir, desteklemek ve tavsiye almadan önce duyumsadığın hislerdir. 

Tekrar etme: Bazen duyduğumuz tüm kelimeleri konuşmak gereksizdir. Kelimelere konsantre olmak ve sözlü olmayan mimiklere dikkat kesilmekteyiz.

Empati kurmak: Kendini onların yerine koy. Onların bakış açılarından anlamaya çalış. Diğer şekilde anlamaya çalışmak gereksizdir. 



Kesin Cevap Vermek

Dürüst ol: ''Dürüstçe ben senin ne hissettiğini anlıyorum'' de. Kabullenme konuşmacının hislerini anlamak değil, ona katılmaktır. 

Yorumlamayı kabul et: Karşılıklı anlayış iletişimin amacıdır. Dinleyiciler ne söylerse söylesin kabul ederler. Konuşmacının anlattığından ne anladığın önemlidir. Eğer bakış açın kesinse konuşmacıya sor. ''Ne söyledim, dediğimi anlıyor musun?

Tüm gerçekler: Ne söylediğini anlayana kadar dikkatlice dinler. Konuşmacıya anlamadığın bir şeyi mutlaka sormalısınız. Ama çok fazla sormak rahatsız edici olabilir.

Kendini dinle: Nasıl konuştuğunu duymak için bilinçlenmelisin. Pozitif ve ya negatif davranışa sahip misin? Sesinin tonu nedir? 



Yorumlar

Popüler Yayınlar