Topuklu Ayakkabıların Kaldırımlardaki Hikayesi

 Kadınların iş hayatlarında, günlük yaşantılarında vazgeçemedikleri bir ihtiyaç olan topuklu ayakkabının sizlere geçmişten günümüze olan hikayesini anlatacağım.



İlk olarak M.Ö. 3500 yılında Mısır'da mezarlarda ve duvarlarda keşfedilmiştir. Seromonilerde yüksek kesimden insanlar tarafından giyiliyordu. 



M.Ö.200: Kathorini olarak adlandırılan platform sandaletler, odun ve mantar tabanlardan yapılmıştır. Romalı trajedi aktörleri arasında oldukça popüler olmuştur.



1533:Topuğun moda icadı Catherine de Medici tarafından yapılmıştır. II.Henry'in düğün gününde tüm gelinler birbirlerinden daha uzun görünmek için yarışa girmişlerdir.



1600: İngiliz parlemantosu tüm kadınları evlendiklerinde topuklu giymesi için cezalandırmıştır. Hatta cadıları bile. Yeni dünyada Massachusetts ''topuklular aşırıya kaçtı'' sloganıyla yeni bir kanın çıkartmışlardır.



1700: 18.yy başlarında 14. Kral Louis topukluları mini savaş sahneleri ile tasarladı. 5 cm uzunluğunda olan Louis topukluları erkekler ve kadınlar arasında oldukça popüler hale geldi. 



1745: İnce yapılı ayaklara sahip kadınlar için Madame De Pompadour yüksek, ince Pompadour topuklularını icat etti. Kadınların ayakları böylece daha minik ve zarif görünüyordu. 



18.yy sonları: Fransız Devrimi boyunca ortadan kaldırılmıştır. Napolyon topukluları o dönem sadece yüksek kesimin giymesinden, diğerlerinin giyememesinden rahatsız olmuş ve yasaklamıştır. Marie Antoniette iskeleye doğru iki cm'lik topuklularla gitmiştir ve böylece alçak topuklar bir trend haline gelmeye başlamıştır.



1860: Dikiş makinelerinin icadı ile yüksek topuklu çeşitliliği büyümüştür. Korse gibi zararlı olduğu düşünülen topuklular aslında zararsız değil, üstelik ayakkabının arkasında oluşan ağrıları ve eğilmeyi önlemektedir.



1904: İngiliz icadı olan ''dans ayakkabıları ya da yürüyüş ayakkabıları'' Amerika'ya kadar yayılmıştır. Ayakkabı mağazaları geniş kalınlıktaki ayakkabıları stoklamışlardır.



1920: Ayakkabılar seri üretime başlamıştır. Etek uçları daha kısa olmaya, topuklular cesaret vermeye ve daha ince göstermeye başlamıştır. Ayakkabı gerekli bir aksesuar olmuştur. Mary Janes ve T-Bar markalı bantlı topuklular popüler hale gelmiştir. 



1930/40: Lüks eşyalar II. Dünya savaşı yüzünden kısa zamanda tükenmiştir. Ayakkabılar daha orta, geniş ve alçak hale gelmiştir. 



1950: Savaş sonrası Fransız tasarımcı Christian Dior ve iş birliği içinde olduğu  Roger Vivier yüksek topuklu Western tarzı ayakkabılar icat etmiştir. 



1960: Mini eteğin çıkmasıyla topuklular bacakların görünmesi için tasarlanmıştır. Stellettolar eleştiri almaya başlamış ve çeşitlenmiştir. Feminist hareketler hız kazanmıştır. 



1970: Platform topuklular delicesine popüler olmuştur. Erkekler ve kadınlar eski kothorniyi ve girdapları hatırlatan topuklular giymeye başlamışlardır.




1980/90: Yüksek topuklar geri gelmiştir. Feministler bu modayı kültürel anlamda tartışmışlardır. Western kadınları yüksek topukların güç ve otorite verdiği söylemiştir. Manolo Biahnik gibi tasarımcılar moda etkinliklerinde büyük etki almışlardır.




21.Yüzyıl: Bacakların iyi görünmesi modayı da değiştirmiştir. Moda ikonları elbiselerden etkilenerek ayakkabıları o şekilde tasarlamışlardır. Bazı kadınların bacakları iyi görünmesine rağmen, Stiletto ayakkabılarının kadını daha güçlü  gösterdiğine inanıyorlar.






Yorumlar

Popüler Yayınlar