Sağlıksız 5 Başa Çıkma Yöntemi

 Bu günlerde evimizdeyiz ve içe dönük oldukça fazla düşüncelerimiz oluyor. Bazen gülüyor, bazen ağlıyor, bazense kendimizi işe yaramaz biri gibi görebiliyoruz. Bu durumlarda sizlere kendinizi sokmamanız gereken ruh hallerini anlatacağım. Bu ruh halleri kimilerine göre olduğunuz durumdan daha iyi olmanızı sağlayacak düşüncede olabilir fakat bir şeyi fazlası her zaman için zararla sonuçlanır. Böyle başa çıkıyorum ben deyip çekilmek yerine, neden kendimize bu şekilde zarar veriyoruz ki? 



1.Her Zaman Pozitif Olmaya Çalışma

Bu durum hem kendinizi hem de çevrenizdekileri kandırmaktır aslında. Herkes her zaman mutlu ve pozitif olamıyor. Ama farkındaysanız eğer, sosyal medyada insanlar hep gülen, pozitif fotoğraflarını paylaşıyor. Ya da çok neşeli oldukları bir yerin fotoğrafını. Kısacası hem mutlu ve pozitif oldukları anları paylaşıyorlar ama bunun arkasında nasıl insanlar olduklarını göremiyoruz. Acı çekseler de pozitif olmaya kendilerini zorluyorlar. Böylece hem daha fazla depresif olabilme ihtimalleri de ortaya çıkıyor. Çünkü insanlar tüm duyguyu içlerinde barındırır. Neden kendini mutsuz olmadığın bir şey için zorlayasın ki?



2.Kendini İzole Etmek

Bazı insanlar kendilerini hem insanlardan hem de çevresindeki her şeyden soyutlarlar. Bu şekilde hiç bir şey duymadım, görmedim moduna geçerler. Yani dünyada neler oluyor, kim ölmüş, neden ölmüş, neden öldürülmüş, ekonomi neden böyle vs. sorularla ilgilenmiyorlar. Böylece azıcık aşım, dertsiz başım atasözünü kendilerine felsefe edinmiş oluyorlar. Mutlu ve duyarsız varlıklar haline geliyorlar. Kimseyle diyalog kurmayarak, kendilerini yüceltiyorlar. Ayrıca bazen insan sesini duyurmaya, içindekilerini başkalarına anlatmaya ihtiyaç duyar. Gülmeye, güldürmeye ihtiyaç duyar. Bunun için başka insanlarla sosyalleşmek kötü bir şey değildir.



3.Kadercilik

Çevrenizde her şeyi kadere bağlayan, kader neyse o olur diyen insanlar vardır mutlaka. Bu durum insanda kader dışında hiç bir şeye inanmamak demektir. İşlerinde, eğitim hayatlarında ya da ilişkilerinde hiç bir şey için uğraşmayıp kaderde ne varsa onu bekleyen insanlardır. Bir de hep en kötüsünü düşünenler vardır. Bir sınava girdiklerinde sonucun kötü olacağını, işe girdiklerinde kovulacaklarını, ilişkilerinin ayrılık ile sonuçlanacaklarını düşünürler ve bunu emindir bile. Stres yaparlar, bundan dolayı hasta bile olurlar. Halbuki neyde iyi olmadığımızı düşünüyorsak onun üzerine gitmek kötü bir şey değildir. Bu sonradan pişman olmamak için başvurulması gereken bir yöntemdir.



4. Duygularınızı Temsil Etmek

Kendinizi çok sinirli hissediyorsunuz ve bunu çevrenizdeki herkese yansıtıyorsunuz. Bu durum hem kendinize hem de çevrenizdekilere zarar verecektir. Sinirinizi düzeltecek olan karşınızdakiler değil, sizsinizdir. Bu durumlarda bu durumlara neden olan etmenleri bulun ve çözüm sağlayıcı şeyler düşünün. Sinirli olduğunuzda sizi ne yatıştırıyorsa onu yapın. Mesela dans edin, yürüyün. Duygularınızı özellikle de kötü duyguları insanlara yansıtmaktan çekinin.



5.Geçmişi Romantikleştirmek

Geçmişe takılı kalan insanları bilirsiniz, en güzel anlarda biz şöyle yapardık ya da ben bunu böyle yapardım gibi cümleler kurar ve tüm güzel anınızı mahveder. Bu insanlar şu andan zevk almazlar. Onlar her yaşadıkları şeyde geçmişi örnek gösterir ve bundan zevk duyarlar. Halbuki geçmiş geri gelmiyor ve değiştiremiyoruz. Bunu bilerek yaşamalı ve eğer çok güzel bir anı yaşadıysak ve bir türlü etkisinden kurtulamıyorsak, o anıları şimdiye uygun hale getirebiliriz. 





Yorumlar

Popüler Yayınlar