Tütsü Nedir? İlk Nerede Ortaya Çıkmıştır?

 Tütsü ilk olarak Mısır, Babylon ve Yunanistan'da kullanılmıştır. Tütsünün içerisinde çiçek, tohum, koku, reçine ve ağaç kabukları bulunur. 



Tütsü Doğu Hristiyan ve Batı Katolik ülkelerinde inançlı insanların duası olarak kabul edilir. Hint filmlerinde de dua ederken genelde tütsü yakmalarının sebebi de budur. İlk olarak Milattan Sonra Babylon halkındaki inançlı ve kehanetlere inanan insanlar yakmıştır. Tütsüyü hem kötü kokulardan arındırmak için hem de şeytanları kovduğuna inandıkları için yakmışlardır. Ayrıca Tanrı'ları yatıştırdığına da inanırlardı. Kiliselere gittiğiniz de dua etmek için mum dışında tütsü yakıldığını da görebilirsiniz. 



İlk tütsü M.ö  24 ve 25 yüzyılda yaşayan eski Mısır'ın eski hanedanlarından birisinde olduğuna dair söylentiler vardır. 



Çin Taocu ve Budistlerin tapınaklarından kalın tavana asılı tütsüler bulunur. Aynı zamandan bireylerin duyguları ve Tanrı'ların durumlarına göre tütsülerin duruş şekilleri farklıdır. 

İslam dininde tütsü havayı yaymak ve hacıların durumları göstermek amacıyla kullanılırdı. Şu an da tazelik ve güzel koku yayması için kullanılıyor. Ayrıca kötü enerjinin atılması için spor ,yoga ya da meditasyon yaparken de tütsü yakılır. 

Aynı zamanda peygamberlerin hadislerinde tütsü meleklerin kokuyu sevdiğinden da bahsedilmiştir. 

Zeytin ağacı yaprakları Akdeniz'de tütsü yerine kullanılarak yakılır. 



Peki Tütsü Sağlığa Zararlı Mıdır?

Bazı tapınaklarda ve çevresinde zararlı etkileri olduğu görülmüştür. Ayrıca astım hastaları için zararlı olabilecek içeriklere sahiptir. Solunum sisteminin işlevi için bozukluğa da neden olabilir.


Yorumlar

Popüler Yayınlar