Yiyecek Atıkları ve Dünyaya Etkileri Nelerdir? Neler Yapılabilir?
Her yıl dünyada milyarlarca yiyecek atığı meydana geliyor. Ben de sizlere araştırmalara yönelik çıkan sonuçları paylaşmak istedim.
Öncelikle İngiltere'de %40 oranında yiyecek atığı bulunuyor. Bunlar üretim atıkları, stok atıkları, paketleme atıkları, tüketici atıkları ve perakende atıkları.
Gelişmekte Olan Ülkelerde ise fakir ulaşım, sel, kuraklık, haşereler, kötü yollar ve yetersiz stoklamadan dolayı yiyecek atıkları oluşmaktadır.
Her yıl dünya çapında 1.3 milyar ton yiyecek atılıyor. Bu atıklar her gece aç yatan 863 milyar insana yetebilecek miktarda.
Amerikalıların atıklarının %25'i tüketiciye ait. Bir yılda 2,275 $ atık bırakıyorlar.
Amerikalılar yiyeceğe yaklaşık 290 pound harcıyorlar.
4 aileden 1'i yılda 1500 dolar yiyeceğe para harcıyor ama yemiyorlar.
Afrika ülkelerinde sel, kuraklık, mantar, küf ve yetersiz stoklama olmadığından her yıl 100 milyar yiyecek atılıyor.
Yiyecek ve Tarım Organizasyonu'na göre çiftlikten yabaya kadar tüm yiyeceklerin 3'te 1'i kayboluyor.
Çin'deki tüm tarım alanlarından üretilen besinden 2.5 milyar dönümü yenilmiyor.
Yiyecek kaybı ve atığı Küresel Havacılık sektöründen altı kez daha fazla %8 oranında sera gazı yayıyor.
Yiyecek Atıklarına Bazı Çözümler
Güneş Enerjili Kurutucular: Yıl boyunca A vitamin kaynağı sağlar ve atığı durdurur.
Hermetik Olarak Sızdırmaz Çanta: Gerçekten büyük Ziploc çantalar ürünleri korur.
Stoklama: Metal kontaynerlarda saklanan yiyecekler farelerden, nemlilikten ve böceklerden korur.
İhtiyacın kadar yiyecek alarak atık oluşumunu engelleyebiliriz.
Ekstra dondurucular alarak bozulması çabuk olabilecek yiyecekleri koruyabiliriz.
Yemek porsiyonlarınızı yerken yediğiniz kadar alın.
Hem kendiniz hem de çocuğunuz için yiyecek atıkları ile alakalı projelere katılabilir ,onun da bu düşünceyi benimsemesini sağlayabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder