Bilime Yön Veren Kadınlar Part:2

 Bilimdeki kadınların yeri sandığımızdan daha da fazla. Ben de sizlere günümüzde hayatımızı kurtaran birçok yeniliğin sahipleri kadınları anlatmaya devam ediyorum.

Ada Lovelace 

Bilgisayar icat edilmeden 100 yıl önce ilk bilgisayar programını yapmıştır. Grafik ve müzikle birlikte harmanladığı bilgisayar programının ileride işe yaracağını ön görmüştür. Ada İngiltere'de şair bir baba ve matematikçi bir annenin kızı olarak dünyaya gelmiştir. Matematik ve bilim öğrenen Ada, 1835'te William King ile evlenmiştir. 17 yaşındayken genç matematikçi ve mühendis Charles Babbage ile tanışmıştır. Onun fikirlerinden etkilenmiştir. Karışık hesapları elde ettiği bir makine geliştirmiştir. Mühendisin yazdığı makaleleri çevirmiş ve kendisi için notlar almıştır. Böylece Ada'nın ilk çalışması 1843'te ortaya çıkmıştır. Ama Ada bu makineyi asla bitirememiştir ve 1852'te kanserden hayata veda etmiştir.




Ada'nın icat ettiği ve geliştirmek istediği makinenin bir şeması 

Katherine Johnson

26 Ağustos 1918'de Batı Virginya'da dünyaya gelmiştir. Erken yaşlarda matematiğe olan ilgisini göstermiştir. 10 yaşında liseye, 15 yaşında ise üniversiteye başlayan Katherine, 1953 yılında NASA'ya matematikçi olarak işe alındı. Katherine 1962'de ay için bir çalışma hazırladı. Uzay seyahati için geometrinin nasıl kullanılacağını gösterdi. 30 yıl NASA'da çalıştı ve 1986 yılında emekli oldu. 

Katherine Johnson için daha fazla bilgi edinmek için Hidden Figures filmini izlemenizi tercih ederim. Bu filmle alakalı bir yazı da yazmıştım. 





Edith Clarke


10 Şubat 1883'de dünyaya gelen Edith, 10 çocuktan 9. olan bir ailede büyüdü. Fakat 12 yaşındayken ebeveynleri öldü. 6 yıl sonra Edith, hayatını değiştirecek bir karar aldı ve Vassar Koleji'nde astronomi ve matematik eğitimi aldı. 1908'te mezun olan Edith, San Fransisco ve Marshall Koleji'nde fizik ve matematik eğitimleri almaya devam etti. Mühendis olmak isteyen Edith, Wisconsin Üniversite'sinde mühendislik programına katıldı. Bu programdan sonra AT&T şirketinde dönemlik işe giren Edith, ''ilk kıtalararası telefon hattı için çalışan'' mühendislere yardım etti. İşini çok sevdi ve okulunu bırakıp, burada çalışmaya devam etti. Boş zamanlarında Hunter Koleji'nde bir radyoda çalıştı ve Kolombiya Üniversite'sinde elektrik mühendisliği okudu. 1918 yılında işten ayrılan Edith 1919 yılında prestijli bir kurumdan elektrik elektronik mühendisliği derecesiyle mezun olan ilk kadın mühendis olmuştur. 1921 yılında Türkiye'ye gelen Edith, Konstantinapolis Kadın Koleji'nde geçici olarak bir fizik profesörü oldu. 1922'de geri döndüğünde artık maaşlı bir çalışandı ve Amerika'da profesyonel anlamda çalışan ilk kadın mühendis ünvanını kazandı. 1921 yılında ''Clarke Calculator'' adında bir grafik cihaz icat etti ve 1925 yılında patentini aldı. 29 Ekim 1959 ölüm tarihine kadar daha birçok çalışmaya imza attı. 





Grace Hopper

20. yüzyılın en çok küçümsenen kadınlarından birisidir. Kendisi Amerika Navy Tuğamirali ve bilgisayar bilimcisidir. New York'da dünyaya gelen Grace, daha yedi yaşındayken evdeki tüm çalar saatleri söktü çünkü nasıl çalıştığını merak ediyordu. 1928'te Vassar Üniversitesi'nden mezun oldu ve 1930 yılında Yale Üniversitesi'nde master yaptı. 1949 yılında UNIVAC I'i icat etti. Bu icat 1950 yılında pazara sunulan ilk büyük bilgisayardı. Bu bilgisayar için tamamen İngilizce olan, insanların daha kolay yazmasını sağlayan bir sistem geliştirmeyi tavsiye etti fakat kabul edilmedi. Birçok çalışmaya devam eden Grace, 1992'de uykusunda ölmüştür. 



Yorumlar

Popüler Yayınlar